Home » Reisverslagen en tips

Reisverslagen en tips

Hieronder vindt u reisverslagen en tips van de volgende landen en plaatsen:

  1. Praag citytrip 
  2. Londen citytrip
  3. Midden- en Zuid Engeland
  4. Studiereis Aruba
  5. Sardinië fly-drive
  6. Studiereis MSC cruise Genua, Marseille en Barcelona
  7. Sri Lanka
  8. Studiereis Puglia, Zuid-Italië
  9. Cycladen, Griekenland
  10. Noord-Engeland
  11. Algarve, Portugal door fam. van Maren
  12. Kreta, Griekenland door fam. Meijer
  13. Studiereis Noorwegen
  14. Corfu, Griekenland
  15. Studiereis Budapest, Hongarije
  16. Wandelreis Gran Canaria, Canarische eilanden
  17. Rome citytrip Italië
  18. Studiereis Cyprus
  19. Andalusië, Spanje fly-drive
  20. Indonesië, 2 x , 1 door. fam. Wijers
  21. Azoren fly-drive
  22. Thailand, Laos, Cambodja
  23. Studiereis China
  24. Portugal fly-drive
  25. Madeira fly-drive

Praag Citytrip mei 2023

We zijn op een woensdag met de nachttrein City NightLine naar Praag gereisd. Je kunt opstappen in Amsterdam, Amersfoort en in Deventer. Deze nieuwe trein reist zonder overstappen naar Praag in ca. 13 uur tijd. Je kunt ook uitstappen in Dresden. Er zijn 3 mogelijkheden met couchettes, wij hadden de 5-persoonscoupé’s. De ligbanken zijn wel hard, dat viel ons tegen. De comfort klasse is iets zachter hoorde ik maar ook 2 x zo duur. Verder geen restauraratiewagon alleen komt de hostess 1 keer langs met koffie/thee/frisdrank/water ’s avonds en ’s ochtends. Je kunt beddengoed van te voren bijboeken of zelf meenemen.      Na aankomst in Praag op het hoofdstation konden we lopen naar ons Innside Hotel, dit is vlakbij de Oude stad gelegen en hierdoor ideaal. Het hotel is prima, de kamers zijn van alle gemakken voorzien het ontbijt was zeer uitgebreid. Ook is het jonge personeel erg behulpzaam met tips en faciliteiten. De eerste dag zijn we gelijk naar het oude plein met de astronomische klok en de Joodse buurt geweest. Dat was een goede keus omdat de monumenten op vrijdag dicht zijn vanwege de Sabbath en tevens op zaterdag. We hebben ook de Joodse begraafplaats en Spaanse Synagoge bezocht en de Pinkas Synagoge met de 80.000 Joodse namen van mensen die zijn vermoord tijdens de 2e WO. Je kunt het beste één kaartje kopen voor alle bezienswaardigheden. ’s Avonds hebben we gegeten bij het leuke café restaurant Kuchyn op de Petrin Heuvel met prachtig uitzicht over de stad. De 2e dag zijn we ontspannend begonnen met een boottochtje over de Vlatva, beter bij ons bekend als de Moldau die dwars door de stad stroomt. Er zijn vele rondvaartboten, ook met complete lunches of diners aan boord. De meeste varen tot aan de bekende Karlsbrug. Vervolgens hebben we de prachtige Koninklijke tuinen en de Praagse Burcht bezocht. Hier heb je wel de hele middag de tijd voor nodig, er is veel te zien met kathedralen, kerken, de Joodse straatjes en ook nog een galerij met schilderijen. ’s Avonds hebben we gegeten in de hippe wijk Zizov. De laatste dag zijn we ’s ochtends naar de mooiste tuin van Praag geweest: Vrtbovska Zahrada, helaas stond nog niet alles in bloei maar het uitzicht op de stad is fenominaal. In de middag lekker gegeten met de kroning van Koning Charles op tv in de Londoners Pub dat ook gelijk een curryhuis is. In de avond terug naar het treinstation met de Bolt taxi die echt aan te raden is omdat het zo voordelig is. De volgende ochtend kom je dan weer in Nederland aan. Ik was er lang geleden al eerder geweest maar Praag is echt een pareltje, en ook zo schoon. 

 


Londen citytrip april 2022

Dag 1: na aankomst van een prettige overtocht in Harwich met de Stena line ’s ochtendsvroeg nemen we de trein naar Manningtree om daar over te stappen op de trein naar hartje Londen, Liverpool street. Dit duurt ca. 1,5 uur en is heel gemakkelijk met de ferry-bevestiging van de Stena line. In Liverpool station stappen we op de metro of beter gezegd tube naar Paddington. Ons Falcon Hotel ligt aan een rustig en lommelrijk parkje vlakbij het trein- en metrostation van Paddington. We hebben onze bagage gedropt en zijn gelijk naar Little Venice gelopen waar we met een narrow boat naar Camden markt zijn gevaren. Een hele leuke ervaring en de gids verteld ronduit over alle beroemdheden en miljonairs die aan dit kanaal hun mansions hebben. Vroeger werden de narrow boats gebruikt voor snel vracht te vervoeren, nu zijn ze opgeschilderd en opgeknapt en wordt er door de kanalen mee gevaren. Het trekpad dat naast het kanaal gelegen was voor de paarden die de boten voorttrokken en het is ideaal om te belopen. Camden Markt is vol snuisterijen en retro/vintage kleding etc. Na en heerlijke lunch op het foodcourt via Regents Park, waar ook de Londen Zoo zich bevindt, teruggelopen. De middag afgesloten met hoe kan het ook anders.. Scones met clotted cream en jam bij het Watercafé in een andere narrow boat. ’s Avonds in de pub Pride of Paddington fish & chips gegeten met mushy peas.. niet mijn favoriete groente. 

Dag 2: Vanochtend hebben we gewandeld naar Notting Hill, bekend vanwege de film met Hugh Grant en de hilarische huisgenoot, Portobello Road, bekend om het antiek en vintage winkels, Holland Park waar nu operaconcerten worden gehouden en Kensington High Street, dat een echte winkelstraat is. Daarna de tube gepakt naar Covent Garden waar we een heerlijke Afternoon Tea bij Browns hebben genuttigd. Dit restaurant is gevestigd in het voormalige gerechtsgebouw. Neal’s Yard ook bezocht wat vaak op Instagram verschijnt, is vooral ’s avonds gezellig. Tegen de avond wordt ook Piccadily Circus en Leichester Square gezellig. Hier zijn de culturele shows en bioscopen te vinden. Vervolgens onze bagage in het hotel opgehaald en naar Liverpool Street gereisd, vandaar weer de directe trein terug naar Harwich genomen, het ging allemaal voorspoedig en het was een heerlijk weerzien met 1 van mijn favoriete steden!  Tip: ga door de weeks, dan is het een stuk rustiger met toeristen en heb je ook voordelige hotelprijzen. 


Midden- en Zuid-Engeland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: Ferry Hoek van Holland – Harwich

We vertrokken op tijd op 1e Pinksterdag naar Hoek van Holland, gelukkig was het niet druk op de weg dus konden we doorrijden. Bij aankomst werden onze paspoorten en die van onze hond gecontroleerd, alsmede zijn chip. Voor hem hadden we een comfortabele kennel aan boord gereserveerd zodat hij niet in de auto hoefde te slapen. Aan boord is van alles te doen en het schip was redelijk nieuw. We hadden een buitenhut gereserveerd wat een heel groot raam heeft tegenwoordig wat wel zo fijn was!

Dag 2: Ontbijt in Colchester en doorrijden naar de Cotswolds

Na aankomst kwamen we aan in Colchester, dit is de oudste stad van Engeland, stammend uit de tijd van de Romeinse bezetting. Je vindt er veel  historische gebouwen en ook tuinen. We hebben een bezoek gebracht aan de prachtige tuinen rondom het kasteel waar we eekhoorntjes hebben gevoed. Het eerste Engelse ontbijt was heerlijk bij een familiecafé. De rit naar de Cotswolds was best intensief en lang, er is niet 1 weg maar je moet vele rontondes voorbij in een aantal steden en dorpen. We waren dan ook niet voor 6 uur bij ons eerste pub adres voor 2 nachten bij de brouwerij Hook Norton nabij Banbury.

Dag 3: Cotswolds

The Cotswolds is een streek in Engeland en het is een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’, dus een conservatiegebied. Het is beroemd om zijn schilderachtige dorpjes met honingkleurige cottages. Het is rijk geworden door de wolhandel. We hebben eerst een uitstapje gemaakt naar Stratford upon Avon, bekend van de geboorteplaats van William Shakespeare. Het is fraai gelegen aan de rivier de Avon en hier worden ook boottochtjes aangeboden. Het centrum bestaat uit vakwerkhuizen uit de Tudor en latere tijd. Ook het geboortehuis van Shakespeare hebben we bezocht en waar hij op school heeft gezeten. Vervolgens hebben we Chipping Camden bezocht, een fraai dorpje met tearooms en karakteristieke winkeltjes. Hier was het dan ook druk met toeristen. ’s Avonds hadden we afgesproken bij de bekende Castle Hill pub met onze vrienden, de familie Brown. Dat was een heel gezellig samenzijn na 15 jaar!

Dag 4: Via de Cotswolds naar de Mendip Hills

Na een heerlijk Engels ontbijt zijn we door de Cotswolds naar het zuiden gereden richting de Mendip Hills, waar we ons volgende overnachtingsadres hadden. Via Stow on the Wold, Bourton on the Water, Bibury (dat eens was uitgeroepen voor het mooiste stadje!) naar Compton Martin. Helaas was het wel regenachtig weer waardoor we niet veel hebben gewandeld.

Dag 5: Bezoek aan Bath

We zaten dichtbij de prachtige stad Bath, bekend uit vele Engelse films en series en zeker ook de stad van Jane Austen! Ik was er nog nooit geweest en het was zeker de moeite waard. Via park & ride, wat heel handig is om je auto gratis te kunnen parkeren, ben ik  hier eerst naar het Jane Austen center geweest terwijl mijn man met de hond in het prachtige park heeft gewandeld. Het Jane Austen center verteld alles over haar tijd in Bath waar ze heeft gewoond bij haar ouders en sommige boeken heeft geschreven. Je vindt er ook het antieke romeinse badhuis, de middeleeuwse abdij en stijlvolle 18e een 19e eeuwse gebouwen waaronder de  The Circus en The Royal Crescent die in een halve maan zijn gebouwd. Huis nr. 1 van Royal Crescent kan bezocht worden. Deze straten zijn heel kenmerkend voor Bath en komen dan ook vaak in 18e en 19e eeuwse serie’s en films terug. Ook is de ‘bunn’ of broodje van Sally Lunn hier een ‘must’ om te proeven dus dat hebben we maar gedaan. Je kunt haar tearoom met museum ook bezoeken. Zelf hebben we een heerlijke sandwich genoten bij Judith’s bakery met prachtig uitzicht op de rivier de Lower Avon die hier ook doorheen stroomt.

Dag 6: Van Somerset naar Devon

Vandaag zijn we eerst naar de Cheddar Gorge gereden, deze kloof is één van de mooiste ravijnen van Engeland, hier kun je een prachtige clifftop wandeling maken. Door het regenachtige weer was het wel glad op de stenen en rotsen en het was zelfs voor ervaren wandelaars zoals ons best riskant om niet uit te glijden. Vervolgens zijn we naar Glastonbury gereden. Dit is de meest spirituele stad van Engeland en dat zie je aan de esotherische winkeltjes en de mensen die er wonen en het bezoeken. Het heeft ongeveer 9 duizend inwoners en is onder andere bekend vanwege  de mythische King Arthur. Het stadje zou ook de toegangspoort zijn tot het eiland Avalon, bekend uit de oude sagen. Vervolgens vervolgden we onze route naar door het prachtige landschap van Devon alvorens nog thee te drinken bij een Tearoom in een verbouwde schuur, zelfs daar trekt het nog mensen! We kwamen op tijd aan op ons 3e verblijfsadres in een leuke cottage bij de mooie badplaats Sidmouth. De eigenaren waren supervriendelijk voor onze hond William die werd verwelkomt met een eigengebakken worstje!

Dag 7: Langs de Engelse Riviéra per stoomtrein en een cruise op de Dartmouth rivier 

We zijn na een heerlijk ontbijt naar de kuststad Paignton gereden voor een ritje te maken met een oude stoomlocomotief naar Dartmouth. Dit ritje was geweldig leuk en je kunt je goed voorstellen hoe reizigers vroeger reisden met de trein. Bij aankomst in Dartmouth stap je op de voetferry naar Kingswear waar de cruise vertrekt op de rivier stroomopwaarts. Hier bevindt zich ook het Greenway House, het voormalige vakantiehuis van de beroemde schrijfster Agatha Christie. Dartmouth is een leuk kuststadje dat ook gebruikt wordt voor filmopnames als de Onedin Line. Hier bevindt zich ook de marinecollege en aangezien het zondag was waren ze allemaal vrij en vergezelden ze hun partners in het park. We verbleven in een prachtig Victoriaans landhuis in Torquay, dat een modaine badplaats is. We konden echter niet echt een restaurant vinden waar onze hond mee kon dus zijn we naar een pub the Drum Inn gegaan wat met heerlijke wandeling in het achterland van Torquay te bereiken was. Hier werd een carvery geserveerd, wat typisch is voor een zondagsdiner of lunch.

Dag 8: Via Lyme Regis naar the South Downs 

Lyme Regis is een kleine badplaats en gelegen aan de Jurassic Coast, dat spectaculaire kliffen heeft en er worden veel fossielen gevonden. Het bekende Southwest kustpad trekt hier ook langs. We kwamen ook langs een favoriet nationaal park van mij, het New Forest National Park. Dit is een bos- en heidegebied in zuid- Engeland dat voornamelijk in het graafschap Hampshire is gelegen. Er lopen hier op het voormalige jachtgebied van de koning ezels en ponies vrij rond. Lyndhurst is het bekendste plaatsje dat ook een museum en bezoekerscentrum heeft. De laatste 2 nachten verbleven in the South Downs, in een Inn dat prachtig gelegen was. Het bestaat uit lagere glooiende heuvellandschappen met ook bomen, dorpjes, akkerland en vooral veel graslandschappen. Het is er heerlijk rustig en ideaal voor prachtige wandelingen te maken, zo vanaf de inn. Het heeft moderne kamers in cottagestijl met een bad op pootjes! We hebben zelfs een hert gezien en prachtige vogels. 

Dag 9: Bezoek aan het Weald and Downland museum

Vanochtend hebben we eerst een mooie wandeling gemaakt de heuvel op en vervolgens zijn we naar het Weald and Downland museum geweest, dit is een openluchtmuseum die de periode vanaf de middeleeuwen tot aan 1900 weergeeft. Het is hondvriendelijk en heeft een leuke tearoom met uitzicht op het park. Mijn favoriete periode, de Victoriaanse tijd, werd ook weergegeven. Het eten in de inn was heerlijk, zowel het ontbijt als het diner dat steeds meer gastronomischer wordt in pubs tegenwoordig met luxe ingrediënten. 

Dag 10: Via Rye naar Dover en met de ferry naar Duinkerken

Vanochtend zijn we vroeg opgestaan omdat we de ferry hadden geboekt van 14.00 uur. De kustweg is het mooist om te rijden maar van vorige keren wisten we wel dat deze vaak druk is en dat het dus langer duurt om in Dover te komen. Hier moet je in het weekend helemaal rekening mee houden, dan staan er files. We zijn in het leuke kustplaatsje Rye er even uit geweest, dit staat bekend om haar karakteristieke uitstraling en heeft een gezellig centrum. Vervolgens hebben we onze weg vervolgt en kwamen op tijd aan in Dover bij de ferry van DFDS. Via een stukje Frankrijk en België reden we naar mijn ouders in Vlissingen waar we de nacht hebben doorgebracht en de volgende dag naar huis zijn gereden. Einde van een indrukwekkende roadtrip! 


Aruba – One happy Island!


 


 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn dit jaar (2018) van 18 tot en met 23 september naar het tropische eiland Aruba geweest met alle Reiskennissen, inmiddels een groep van 18 + 4 personen van Reisburo de Wit.

Dag 1: Aankomst Aruba      

We vlogen met KLM in de middag en kwamen door het tijdsverschil op dezelfde dag aan. Het is ca. 9,5 uur vliegen zonder tussenstop. De maaltijden waren lekker alleen het was wel een ouder toestel. Na aankomst transfer en welkom geheten bij het Marriott Resort met tijdens het diner onze vergadering.

Dag 2: Hotelbezoeken en bezoek Aloe Vera fabriek 

Na een heerlijk ontbijt kregen we eerst een rondleiding van het Marriott hotel en daarna bezochten we het hotel dat aan de overkant van het Marriott Resort ligt, het Boutique Boardwalk Hotel. Een erg kleinschalig hotel met 14 kamers en er worden momenteel ook 35 huisjes gebouwd die in augustus klaar zullen zijn. Het is zeker voor mensen die niet van grootschalige hotels houden een goed alternatief. Het heeft wel een klein zwembad en je dient de weg over te steken naar het strand. We hebben een stop gemaakt bij het Aruba Lighthouse (de vuurtoren) en de Aloe Factory waar je het proces van de verwerking van de aloe plant goed kunt zien. Hier zijn ook allerlei producten te koop voor de verzorging. Vervolgens hebben we geluncht bij het Renaissance Aruba resort en ook hier een rondleiding gehad. Dit complex bestaat uit 2 gedeeltes waarvan 1 adult only. Het leuke van dit hotel is dat het bij de winkels en de haven ligt én dat je gratis naar het eiland mag van Renaissance waar ook flamingo’s zijn uitgezet naast pelicanen en andere vogels die er verblijven. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij het restaurant Passion’s on the beach tegenover het Amsterdam Manor Hotel, een knus 3* hotel dat geschikt is voor families omdat je hier zelf kunt koken indien gewenst. Je dient hier ook de weg over te steken naar het strand.

Dag 3: busrit naar het zuiden van het eiland  en jeepsafari                           ‘s Ochtends transfer naar het Hilton Carribean Hotel voor het uitgebreide ontbijt met rondleiding. Dit is het eerste hotel dat gebouwd was op Aruba in de jaren zestig van de vorige eeuw en de Koninklijke familie resideert hier dan ook altijd. Tot 2015 was het een Raddisson hotel. Het is mooi aangelegd met prachtige tuin met watervallen en een vogelgedeelte met een freestyle zwembad. De kamers zijn wel wat aan de kleine kant en de badkamers kunnen wel een renovatie gebruiken. Vervolgens heeft onze Friese chauffeur Johan ons het zuiden van het eiland laten zien, we kwamen langs Spanish Lagoon, Mangel Halto waar je kunt kayakken en snorkelen en Baby Beach wat een mooie en rustige baai is met aflopend strand wat erg handig is voor kleine kinderen. Het is wel naast de olieraffenaderij gelegen. Ook hebben we een natuurlijke brug gezien die over een stuk van de zee is gebouwd. We hebben geluncht bij het Zeerovers restaurant dat alleen verse vis en garnalen serveert. De jeepsafari die volgde was erg ruig, je rijdt op zandwegen met veel keien in grote jeeps en het is niet geschikt voor mensen die niet door elkaar willen worden geschut. Voor ons was het ook een hele uitdaging met een lekke band tot gevolg! De ruïnes van de Bushiribana Gold Mill stelt niet veel meer voor, het is al meer dan 100 jaar geleden dat hier goud werd gedelfd. Tot slot brachten we nog een bezoek aan het kapelletje van Alto Vista (mooi uitzichtspunt), waar een missionaris uit Spanje in 1750 de eerste katholieke kerk op het eiland heeft gebouwd. Het is in 1952 herbouwd door een lerares. ’s Avonds hebben we gegeten bij restaurant Papiamento, dat één van de beste van het eiland is. Ze hebben het binnen in authentieke jaren 30 stijl ingericht, maar je kunt ook buiten eten rondom het zwembad.

Dag 4: Yogales en Snorkeltrip op een catamaran                                              ’s Ochtends begonnen we met een ontspannende yogales met uitzicht op het strand bij het wellness Manchebo Beach resort, een mooi boutique hotel met de focus op welness & spa mogelijkheden. Na een heerlijk gezond ontbijt kregen we een rondleiding van de 2 Riu hotels, het Riu Palace en Riu Palace Antillas, dat een Adult Only hotel is. Het Riu Palace is moderner en trendy maar trekt ook wel een bepaald publiek dat van all inclusive houdt met veel entertainment in het zwembad (hele dag door harde muziek). Ze zijn naast elkaar gelegen op Palm Beach en de gasten kunnen ook van elkaars faciliteiten gebruik maken. De lunch die we hier hebben gebruikt was erg uitgebreid en lekker. De kamers in het Riu Palace Antillas moeten nog worden gerenoveerd maar zijn wel groter en hebben een kitchenette. Vervolgens hebben we een catamaran tocht gemaakt met echte Carribische bemanningsleden die er een show van maken. Dit betekent wel harde muziek aan boord tijdens de gehele tocht en gratis coctails en bier. We vaarden eerst naar een plek ca. 100 m. van het strand waar het koraal helemaal dood is alleen de vissen zwommen er nog rond. De 2e plaats was bij het wrak van een Duitse boot die gezonken was tijdens de 2e wereldoorlog nadat ze hun boot niet aan de Nederlanders wilden overgeven. De bemanning zelf heeft nog jaren gevangen gezeten op een internatie kamp. ’s Avonds kleine hapjes gegeten die erg lekker waren aan het strand van het Bucuti & Tara hotel, een exclusief boutique hotel speciaal voor stellen die getrouwd zijn of hier iets te vieren hebben. De laatste avond was er een mogelijkheid om naar het Carribean Jazz festival te gaan waar we gratis kaarten voor hadden ontvangen.  Erg leuke swingende bands waarvan 1 uitsluitend uit vrouwen bestond en er waren ook foodtrucks aanwezig. Het was een afsluiting van een geweldige dag!

Dag 5: relaxen en terug naar huis!

De laastste dag hebben we ontbijt op het strand van het Moomba restaurant dat vlakbij het Marriott Resort ligt. Vervolgens hadden we vrije tijd (eindelijk !) tot aan onze transfer naar het “Taste of Belgium” restaurant, waar we nog een uitgebreide lunch kregen voorgeschoteld van 3 gangen! De vlucht van KLM vertrok in de namiddag en met een tussenstop op Bonaire kwamen we de volgende ochtend om 11.05 uur weer aan op Schiphol. Einde van een geweldige studiereis georganiseerd door het Arubaans Verkeersburo, dank aan Amayra en Johan de chauffeur!


Sardinië – een onontdekte parel in de Middelandse zee

 

 

 

 

 

 

 

We waren nog nooit in Sardinië geweest, terwijl het maar op 2 uur en 15 minuten vliegen is vanaf Nederland. We vlogen met Ryanair vanaf Eindhoven naar de noordwestelijk gelegen stad Alghero. Daar aangekomen hebben we een auto gehuurd (Smart 4-seater) en naar het eerste hotel, een mooie villa dat van een dokter is geweest,  in het plaatsje Tresnuraghes, gereden. Dit ligt onder de historische stad Bosa. We verbleven hier 3 nachten in dit 19e eeuwse omgebouwde villa met meerdere gebouwen. Het is heel karakteristiek ingericht en het heeft mooie zachte kleuren en details.

Dag 1: Alghero

Na een heerlijk ontbijt met veel lokale specialieiten zoals honing en kaas, hebben we Alghero verkend. Dit is een middeleeuwse stad met veel Spaanse invloeden uit Catalonië. Het is daarom ook de meest Spaanse stad van het eiland. Het heeft een jachthaven, de kathedraal Santa Maria in laat gotische stijl en wat leuke terassen en originele winkels met veel bloedkoraal, dat hier gevist wordt uit de zee. Helaas mag je dit niet invoeren dus dat heb ik dan ook maar niet gekocht.

Dag 2: Oristano en het zuiden verkent

Onderweg naar het zuiden stopten we eerst bij een leuk dorpje met prachtige muurschilderingen, murals in het engels geheten. Sardinië is bekend om deze muurschilderingen en je ziet er dan ook veel onderweg in dorpjes. Vandaar  reden we naar Cuglieri, bovenop de heuvel ligt daar de Santa Maria della Neva, met een 18e eeuwse facade en 2 klokkentorens. Oristano is een grotere plaats aan de westkust en is opgebouwd door Mariano de 4e en zijn dochter Eleonora in de 14e eeuw. Er staat nog een standbeeld van haar op het centrale plein. Het heeft wat café’s en een lunchroom. Vervolgens hebben we de opgravingen bij Tharros bezocht, deze zijn wereldberoemd en stammen af uit de 8e eeuw v. Chr. Het heeft Griekse invloeden en zo zijn er ook Korintische zuilen.  Ook is hier de oudste Romaanse kerk van Sardinië te bezichtigen uit de 11e eeuw. Cabras ligt aan een zoetwatermeer en hier komen flamingo’s voor maar we konden ze niet vinden. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij La Rosa di Venti, een tratoria waar ook veel bekende mensen zoals George Clooney hebben gegeten.

Dag 3: Bosa en naar de oostkust

’s Ochtends naar het kasteel Malaspina van Bosa geweest dat uit 1112 stamt en een verdediging tegen de piraten die van de zee kwamen was. Er is ook nog een 14e eeuwse kerk binnen de verdedigingsmuren gevestigd met Catalaanse fresco’s. Vervolgens zijn we via het binnenland naar de westkust gereden langs de plaatsen Macomer en Nuoro, dat een grote provinciale stad is. Onze Borgo waar we 3 nachten verbleven, lag rustig gelegen op het platteland, ca. 10 km. van de kustplaats Sao Paolo. Er is in Sao Paolo ook een mooi zandstrand en een haventje met een wetland voor watervogels waaronder flamingo’s! De Borgo bestaat uit 15 huisjes met en zonder kookfaciliteiten en ze zijn leuk rondom het restaurant gegroepeerd. Er is ook een zwembad bij met ligstoelen en 2 tenniscourts. Er zijn wat huisdieren zoals kippen, 3 pauwen en 3 leuke hondjes. De Borgo serveert een uitstekende maaltijd hoewel het wel aan de prijzige kant is.

Dag 4: Sao Paolo

Vandaag hebben we lekker uitgerust, het was prachtig weer en we hebben genoten van het zwembad en de zee. Ook hebben we een leuke wandeling gemaakt rondom de wetlands. We hebben gegeten bij een viswinkel anex restaurant waar je de lekkerste verse vis klaargemaakt krijgt op je bord nadat je het hebt uitgezocht.

Dag 5: Omgeving Borgo verkent

Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt achter de Borgo en daarna zijn we doorgereden naar de ruïne toren van Castello Pedres, wat hoog op een rots is gebouwd. Het was een onneembare vesting van de 12e tot de 16e eeuw. Je kunt er zo naar boven lopen, alleen in het hoogseizoen moet je een kaartje kopen. Daar vlakbij is ook een begraafplaats uit 1500 v. Chr. dat eruit ziet als een hunnebed. Aangezien het weer niet meer zo mooi was konden we niet meer naar het strand. Wel lekker nog gegeten bij een klein restaurantje in de buurt.

Dag 6: terug naar Alghero

Via het mooie binnenland zijn we teruggereden naar de kustplaats Alghero, waar we de laatste 3 nachten sliepen. Onderweg zijn we gestopt bij de Romaanse kerk van Santissima Trinita di Saccargia, wat in 1112 in zwart met witte steen is gebouwd en heet daarom ‘de gevlekte koe’. Een bijzonder mooie kerk met romaanse fresco’s die heel zeldzaam zijn. Onze accommodatie voor de laatste 3 nachten is vlakbij de Airport van Alghero en is een Agriturismo. Er is een zwembad met apart hottub (bubbelbad), waar we elke dag gebruik van hebben gemaakt. Tevens is er een kinderspeelweide en 3 ezels in een aangrenzend weiland. Alleen in het drukke seizoen kun je er ook ’s avonds eten. Het ontbijt is heel uitgebreid met heerlijke lokale specialiteiten. De bediening is uitermate vriendelijk.

Dag 7: Alghero

We hebben nogmaals het centrum van Alghero bezocht omdat het weer met onweersbuien niet echt aantrekkelijk was. De orignele winkels en mooie torens en kathedraal van Santa Maria zijn zeker een bezoek waard. Er hebben hier ook belangrijke personen gewoond en zelfs Karel de 5e heeft hier verbleven in het 16e eeuwse Palazzo d’Albis.

Dag 8: Fertilia en Capo Caccia kust verkent

Gelukkig had ik een Capitool reisgids waar deze kust in werd genoemd. Het was de mooiste rit van onze hele vakantie en dit schiereiland is dan ook een nationaal park geworden in 1999. Vandaar dat er de al gebouwde villa’s en hotels aanwezig zijn. Op het puntje van deze kustweg bevinden zich de Grotten van Neptunes. Deze zijn per steile trap langs de kust met 656 treden te bereiken. Je kunt ook een  boottochtje nemen vanaf Alghero of dichterbij vanaf €30,00 p.p. De entree is vrij hoog, € 13,00 p.p. maar het is wel de moeite waard van al die trappen beklimmen. Doe dit echter niet in hoogzomer, dan is het echt afzien. Je kunt ook prachtige wandelingen maken vanaf het kantoor van het Porto Conte National Park Forestry. Er zijn hier wandelingen van 2,7 en 14 km. We hebben de steile wandeling gemaakt naar de Timidone heuvel op 361 m. De wandeling is erg pittig en zonder goede wandelschoenen niet te doen door alle losliggende stenen. We hebben er 1,5 uur over gedaan. De laatste avondmaaltijd hebben we zelf gemaakt in ons huisje van de Agriturismo met lekkere zwaardvis en risotto met salade.

Dag 9: terug naar huis!

We vlogen om 10 voor 9 weer terug naar huis vanaf Alghero Airport dat op 10 minuten van onze Agriturismo lag, dus ideaal. De vliegreis verliep voorspoedig en om even over 13.00 uur waren we weer thuis!


Studiereis MSC Cruise Genua, Marseille en Barcelona eind september 2017 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind september zijn we 5 dagen op studiereis geweest met alle Reiskennissen. We vlogen naar Milaan, Italië waar we een overnachting hadden in het NH Express Milan Hotel bij de Airport. ’s Avonds een herlijke pizza gegeten zoals alleen de Italianen het kunnen maken. Met een paar transferbusjes werden we naar de havenstad Genua gereden. Genua is een oude middeleeuwse stad waar ik al eerder geweest was. Het inschepen was een secure operatie met wel 3 x je paspoort en instapkaart te laten zien. Om 17.00 uur vaarden we richting Marseille, Frankrijk en dat was een leuke ervaring om eens mee te maken. Aan boord zijn er 2 zittingen voor het a la carte restaurant. Daarnaast is er een 20-uurs restaurant waar je altijd terecht kunt voor een hapje en koffie/thee. ’s Avonds werd de discotheek bezocht en de vele bars aan boord het enorme schip. Het is handig om je drankenpakket af te kopen zodat je weet wat je uitgeeft omdat dit erg op kan lopen. De volgende ochtend kwamen we aan in Marseille. Een aantal kozen ervoor om deze havenplaats  te verkennen. Ik heb gebruik gemaakt van het waterpark en de bali massages met spa. Wat wel goed is om te weten is dat het water in de zwembaden niet verwarmd worden. De jacuzzi’s daarentegen zijn heerlijk warm. Vervolgens vaarden we om 18.00 uur weer door naar Barcelona, een zeer populaire stad in Catalonië, Spanje. De volgende ochtend scheepten we uit en namen de transferbus naar het centrum waar ons leuke hotel Acta Mimic zich bevond op 5 minuten lopen van de Ramblas. In de middag stond een fietstour gepland olv een leuke gids die ons alles kon vertellen over Barcelona. Zo kwamen we te weten dat er op die dag illegale verkiezingen waren voor afscheiding van Catalonië  en er demonstratie’s waren zowel van voor- als tegenstanders. Gaudi is de bekendste architect en hij heeft mooie huizen en gebouwen ontworpen zoals de basiliek Sagrada Familia (heilige familie). Dit enorme bouwwerk zou bij zijn 100ste sterfdag (2026) af moeten zijn.’s Avonds hebben we heerlijk gedineerd bij een tapasrestaurantje. Als afsluiter een sangria gedronken op het Plaza Reial dat een gezellige sfeer heeft met muzikanten en restaurantjes. We vlogen terug met Vueling en aangezien de stakingen al begonnen waren hebben we nog net onze vlucht gehaald. Een cruise is een bijzondere ervaring zeker omdat je elke dag ergens anders wakker wordt en de stad kunt gaan verkennen zonder steeds te hoeven reizen tussen de plaatsen. Ik help u graag op uw volgende cruisevakantie !


Sri Lanka van 27 februari tot 14 maart 2017 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na in 1996 een bezoek te hebben gebracht aan Sri Lanka met mijn vriendin Inge was het hoog tijd om dit prachtige eiland opnieuw te bezoeken met mijn man. Het is net India in het klein, maar dan Boeddhistisch met tempels en  erg vriendelijke mensen. Het is gekoloniseerd geweest door de Engelsen en daarvoor door de Nederlanders en de Portugezen. Je vindt er dan ook nog Nederlandse invloeden aan de kust bij Galle en bijv. de Wolvendaalkerk in Colombo. Tot 1972 heette het eiland Ceylon. De Tamil tijgers oorlog is in 2009 afgelopen en het eiland is aan het moderniseren en klaarmaken voor de vele toeristen die de komende jaren zullen komen.

Dag 1:aankomst Colombo Airport, transfer Negombo

De comfortabele vlucht met de A-380 ging via Dubai, waar we ca. 4,5 uur overstaptijd hadden. We kwamen tegen de avond aan en reden in een half uur naar ons strandhotel in Negombo.

Dag 2: Negombo naar Dambulla

Onze eerste kennismaking met Negombo, een badplaats aan de westkust dat ook nog een echte vissershaven heeft. Het ligt dichtbij de Airport en de haven werd vooral in voorgaande eeuwen gebruikt voor de export van specerijen. Veel vissers wonen hier in hutjes en behoren tot de allerarmsten. Ze vissen met speciale boten, oruva’s of met catamarans.  We bezoeken nog een 5-sterren hotel en een boutique hotel. Onderweg kijken we onze ogen uit met vele mensen, dieren en voertuigen die allemaal langs elkaar heen rijden of lopen. We overnachten in een gezellig bungalowhotel midden in de natuur . De buffet is grandioos! Er is zoveel lekkers en allemaal vers gemaakt.

Dag 3: Polonaruwa 

Een leuke excursie is het beklimmen van de  “leeuwenrock’ van Sigirya. Deze is gebouwd in de 5e eeuw door Koning Kasyapa. Het beste kun je de rock ’s ochtendsvroeg beklimmen. Het is van verschillende niveau’s opgebouwd zodat je steeds op een vlak stuk uitkomt en je kunt uitrusten. De fresco’s van de vrouwen halverwege zijn zeer indrukwekkend uit de 5e-8e eeuw. Je doet er in totaal 1,5 uur over gedaan om naar boven en ook weer naar beneden te klimmen.

Polonaruwa is een koningsstad van het einde van de 9e eeuw tot de 14e eeuw en dus later dan Anuradhapura. Het meer is daar kunstmatig aangelegd voor de watervoorziening veilig te stellen. De Hindoeïstische ruïnes zijn door de Britse archeologen al opgegraven in de 19e eeuw. Interessant was de ‘Thuparama’ tempel, waarvan nog veel bewaard is gebleven. Je kunt de fresco’s nog zien en er staan grote Boeddhabeelden van marmer in. Het mooiste is wel Gal Vihara waar de bekende liggende, zittende en staande Boeddha’s uit de rotsen zijn gehouwen. Deze stammen uit de 12e eeuw. ’s Middags hebben we het prachtige Dear Park hotel bekeken, een lust voor het oog.

Dag 4: Dambulla 

Eén van de koningen die in Anuradahpura zijn zetel had was gevlucht naar Dambulla, waar hij 2 grotten om liet bouwen tot tempels met fresco´s en vele Boeddhabeelden. Het is een hele klim naar de grotten en er zijn  verkopers naar boven. De 6 grottempels zelf zijn erg indrukwekkend met talloze Boeddhabeelden waarvan er 1 liggend is van 7 m. lang. We hebben de lunch genoten bij een “open keuken” concept, waar ze heerlijk Sri Lankaans eten klaarmaken.  Vervolgens het Pelwehere Resort bezocht, dat mooi gelegen is in een ruime tuin. Het Amaya Lake Hotel is een luxe hotel met 80 villa’s uitkijkend over het Amaya meer.   ’s Avonds tegen zonsondergang hebben we met de natuurgids van het hotel nog een wandeling gemaakt. Naast de vele kleurrijke vogels hebben we ook eekhoorns, chipmunks en een landschildpad gezien!

Dag 5: richting Trincomalee

We hebben een bezoek gebracht aan een batik fabriekje, met shop uiteraard die behoorlijke prijzen rekenen. Vervolgens een kijkje genomen bij het Kassapa Rock Hotel, ideaal gelegen voor mensen die dichtbij de rots willen verblijven. Rijdend lang het Minneriya National Park kom je ook olifantenoversteekplaatsen tegen. Er zijn nog ca. 5000 olifanten in het wild en 150 zijn er gedomiceerd.  Er is nu nog 22% van alle landoppervlak voor natuurbehoud, wat je goed kunt zien als je door de binnenlanden rijdt. Het noorden is een lange tijd tot 2009 afgesloten geweest en dat kun je goed zien aan de verlaten en gehavende gebouwen in het landschap. We verblijven 2 nachten aan het Nilaveli strand van Trincomalee in het uitstekende Pigeon Island Resort.

Dag 6: Trincomalee 

Hier in de buurt zijn de Nederlanders voor het eerst aan wal gekomen rond 1632. Nilaveli Beach is een mooi wit zandstrand op 10 minuten rijden van Trincomalee, dat een vieze en drukke stad is.  Tegenover het hotel ligt het Pigeon Island dat met een boot te bezoeken is voor het prachtige koraalrif. In de zomermaanden is het hier goed toeven. Vervolgens fort Frederick bezocht, genoemd na een Engelse officier. De nederlandse gebouwen zijn goed te herkennen maar helaas niet goed onderhouden. De meeste mensen komen hier vanwege een belangrijke Hindoeïstische tempel gewijd aan Shiva. Hte Nilaveli Beach hotel is het 1e hotel dat hier gebouwd is en geeft een beetje een sobere indruk door de vele bomen die op het strand groeien. Mijn man wil graag het pas geopende army-museum bezoeken, hier zijn alle in beslag genomen wapens en voertuigen te zien van de Tamil Tijgers en de overheid die een zware slag hebben geleden. Heel indrukwekkend, maar vooral voor mannen! Je kunt er ook zelf schieten.

Dag 7: naar Kandy 

Het is ca. 4,5 uur rijden dus vroeg vertrek In de middag bezoeken we een grote specerijentuin, Lucknow genaamd, waar je uitgebreid uitleg krijgt over allerlei specerijen die ook voor de Ayurvedische geneeskunst worden gebruikt. In Kandy aangekomen bezoeken we de Cultural Show met vele dansers en acrobaten die ook over hete kolen lopen. We overnachten in een kleinschalig Boutique hotel met dakterras waar we heerlijk hebben gegeten. Het ruime balkon kijkt uit over het meer en de belangrijke Tempel van de tand.

Dag 8: Pinawela olifantenweeshuis en Kandy 

’s Ochtends een bezoek gebracht aan het bekende Olifantenweeshuis. Hier worden ca. 50 olifanten verzorgd en grootgebracht met de fles, het is erg leuk om te zien en ze worden ook elke dag naar de rivier geleidt waar ze heerlijk kunnen badderen. Er worden geen olifanten meer in de natuur teruggezet. Dit gebeurd nog wel bij het Olifantenrescue center in het Udawalawe National Park. Sommigen staan ook aan een ketting omdat ze anders los kunnen breken. Kandy is een grote stad met wel 150.000 inwoners en bekend om de Perahera, de jaarlijkse bonte optocht van olifanten en mensen die in juli of augustus wordt gehouden. Tevens staat er de beroemde Tempel van de Tand van Boeddha wat de heiligste tempel is van heel Sri Lanka. Er bevinden zich hier dan ook de meeste Boeddhisten. Het is ook een universiteitsstad en er zijn vele studenten. Een bezoek aan de tempel kunt u het beste rond 18.00 uur ’s avonds doen en is chaotisch en druk. U moet er een lange rok of broek dragen en schouders bedekken als je er naar binnen wilt. Het tromgeroffel en de geur van wierook geeft het geheel een oosters gevoel. Alleen tijdens de Perehera in augustus wordt het doosje met de tand van Boeddha eruit gehaald en rondgedragen op een olifant. Dit mag u zeker niet missen tijdens een bezoek aan Sri Lanka! In de middag bezoeken we nog het treinmuseum met wat oude locomotieven en een video over de geschiedenis en de prachtige botanische Peradeniya tuin, waar het helaas al na een uur flink gaat onweren.

Dag 9: richting Nuwara Eliya

We hebben gelukkig treinkaartjes in de 2e klas kunnen bemachtigen via onze agent en dat beloofd een geweldige rit te worden! We rijden in ca. 3,5 uur langs theepantages, palmplantages,  fruitbomen en dorpjes naar Nanu Oya waar we uitstappen. De theetamils zijn armer dan de Singhalezen en dat zie je aan hun leefomgeving. In Nuwara Eliya worden we naar ons 200 jaar oude Gouveneurswoning gebracht waar de thee wordt geserveerd in de tuin. Het is een oase van rust en de bediening is erg vriendelijk. Tevens heeft onze kamer een haardvuur wat ’s avonds wordt aangestoken. Ook het Grand hotel is een gouveneurswoning en een geweldige koloniale belevenis om hier een high tea te drinken!  Het is de meest Britse stad van heel Sri Lanka met een heerlijk klimaat. Het is niet voor niets dat de Britten hier hun toevlucht namen als het te heet werd in de steden aan de kust.

Dag 10: Wandeling naar Horton Plains

Het mooiste in de omgeving is de natuur van Horton Plains, hier schoten de Engelsen voorheen op luipaarden en olifanten. Het is ca. 23 km. rijden van Nuwara Eliya en het laatste stuk gaat over een bochtige slechte weg naar boven tot 2300 m. Onze auto is oververhit en we gaan verder met een tuktuk. De wandeling van 8,5 km. zelf is best goed te belopen op wat steile en met boomstronken gehavende paden na. U kunt 2 wegen nemen en die komen beiden langs “mini” Worlds End en Worlds End. Hier is geen afzetting wat er voor heeft gezorgd dat er al 3 toeristen zijn verongelukt. De entreekosten zijn hoog voor een bezoek, u heeft geen gids nodig. U moet vroeg vertrekken omdat tijdens het middaguur mist en regen het uitzicht verspert naar de zee.

Dag 11: richting Tangalle 

De lange rit van Nuwara Eliya naar Tangalle aan de kust is weer vol met haarspeldbochten en ravijnen. Bij het Ella Resthouse is een mooi uitzichtpunt de vallei in. Ook komen we langs de Ravenna waterval, waar vele verkopers staan. De meeste toeristen slapen in Tissa bij het Yala Nationale park in. Hier kunt u buffels, wilde zwijnen, met geluk een luipaard , olifanten,  krokodillen en vele vogels gezien.  In Tangalle is een 6 km. lang strand met vele guesthouses en hotels. De stroming in de baai is echter erg sterk waardoor je onderuit wordt getrokken. We verblijven hier in een bungalow bij het strand. De bedienende beach boys zijn weinig ondernemend en erg verlegen.

Dag 12 en 13 : Unawatuna

’s Ochtends genieten we nog van onze vrije tijd en maken een strandwandeling. In de middag rijden we naar Matale, waar nog een Nederlands fort te bezichtigen is. Tevens is er een Hollandse kerk. In Kogalla verblijven ook veel toeristen, het heeft ook een mooi zandstrand. Tevens zie je bij Weligama de stiltvissers, maar daar moet je tegenwoordig voor betalen indien je daar een foto van wilt maken. Dan komen we aan in Unawatuna, een leuk gezellige baai met vele strandbedden en een koraalrif. Je kunt hier dan ook goed duiken en snorkelen. We verblijven in een aardig guesthouse dat aan de andere kant van de kustweg ligt. Een hemelbed en een ruime kamer zijn voor ons gereserveerd. In de avond bezoeken we het Nederlandse fort van Galle, waar we verbaasd zijn over hoe groot en trendy het is geworden. Overal zijn shops, dure restaurants en omgebouwde vertrekken in luxe boutique hotels.

De volgende ochtend genieten we van onze laatste vrije dag en er wordt ook Pooya gevierd, dat is de viering van de vollemaandag door de Boeddhisten. Iedereen is in het wit gekleed en brengt een offer aan Boeddha.

Dag 14: via Mount Lavinia naar Colombo 

We bezoeken onderweg nog het Nederlands museum in het fort van een verzamelaar die hier 40 jaar over heeft gedaan, erg indrukwekkend! Daarna verlaten we Galle en reizen via de nieuwe snelweg naar Mount Lavinia, dat een prachtig koloniaal gouveneurslandhuis heeft dat nu een hotel is geworden. Hier worden vele bruiloften gevierd en menig honeymoonstel heeft hier geslapen. We eten de lekkerste chocoladecake hier en nemen wat mee voor onze geweldige chauffeur Jagath en zijn vrouw. Hij heeft onze reis tot een groot succes gemaakt. Via de drukke en chaotische hoofdstad Colombo waar ik 21 jaar geleden nog verbleven heb, komen we aan in de luchthaven. Onze vlucht is ’s nachts  omdat ze overdag aan de landingsbaan werken. We verblijven nog een paar uur in een airporthotel om te slapen en vertrekken dan naar Dubai. Weer een hele comfortabele vlucht naar huis en terugkijkend hebben we erg genoten zijn deze fantastische reis!


Studiereis Puglia, Zuid-Italië September 2016 

groepsfoto

img_8522

img_8523

img_8524

img_8525

img_8526

img_8527

img_8529

img_8531

img_8536

img_8540

img_8545

img_8547

img_8548

img_8551

img_8549

 

 

 

 

 

 

 

Van 24 september t/m 27 september is Mijn Reiskennis met haar zelfstandig reisadviseurs op studiereis gegaan naar Puglia. Een schitterend stukje Italië, gelegen in het uiterste zuiden van het land.
Deze dagen stonden in het teken van elkaar en de omgeving. Puglia beschikt over ongerepte natuur, gezellige plaatsen en prachtige stranden. Het is een omgeving dat nog niet te maken heeft met het massatoerisme. Heel gemakkelijk aan te vliegen op Brindinsi met Ryanair vanaf Eindhoven. We verbleven in het comfortabele Robinson Club resort vlakbij Ugento, in de hak van de laars. Dit resort is een all-inclusieve concept waarbij veel sporten en creatieve activiteiten inclusief is. Vooral voor families met kinderen is dit een uitkomst, zij worden de hele dag vermaakt of ze verblijven bij het zwembad of het strand waarbij er dan voor de ouders ook tijd is voor ontspanning en vrije tijd. Het eten vond ik erg goed en er is veel keus, ook gezonde en themabuffetten. Hoewel je al snel in de verleiding komt om teveel te eten of te lekker te eten :). We hebben een schildercursus gedaan en beachvolleybal.

Op de 3e dag zijn we met 4 huurauto’s op pad geweest en ieder een andere route opgereden. Wij zijn naar Alberobello geweest, bekend om  de Trulli huisjes. Deze huisjes staan op de Unesco werelderfgoedlijst en we vonden het zeker de moeite om er 2,5 uur voor naar toe te rijden. Tevens zijn we langs Locorontondo en Martina Franca gereden dat een mooie kathedraal heeft. Op de terugreis hebben we geluncht in Taranto en zijn we Gallipoli in geweest, wat een prachtige oude kustplaats is. Anderen hebben de hoofdstad van de regio Lecce bezocht. Zeker een mooie omgeving om nog eens terug te gaan.


Inspectiereis c.q. vakantie van de Cycladen, Griekenland. Mei/juni 2016

juni 2016 684

juni 2016 689

juni 2016 694

juni 2016 696

juni 2016 718

juni 2016 717

juni 2016 720

juni 2016 723

juni 2016 737

juni 2016 725

juni 2016 743

juni 2016 750

juni 2016 756

juni 2016 770

juni 2016 819

juni 2016 832

juni 2016 873

juni 2016 856

juni 2016 895

juni 2016 848

 

 

 

 

 

 

We vlogen met Condor Airlines, een chartervlucht van Thomas Cook van Dusseldorf naar Mykonos. We arriveerden laat dus hadden we een nacht geboekt in het Akrotiraki Hotel, op loopafstand van het stadje. Mykonos is erg populair bij de jeugd en er zijn dan ook vele bars, restaurants en uitgaansgelegenheden aanwezig. Daarnaast is het niet één van de aantrekkelijkste eilanden omdat het droog en dor is, zelfs in het voorjaar. Reden voor ons om de volgende ochtend naar Ios te reizen per jetboot in een paar uur.

Ios is één van de kleinste Cycladen eilanden en een beetje groener dan Mykonos. We werden hier ondergebracht in het luxe 5* boutique hotel Liostasi, een oase van rust en dichtbij het leuke stadscentrum Chora gelegen met nauwe straatjes en leuke winkeltjes en restaurants. Ios staat bekend om het graf van Homerus, die de Odysseus heeft geschreven en ’s avonds komt het centrum tot leven. We hebben het hele eiland in 1 dag verkent per auto, het heeft mooiste stranden (o.a. Maganari Beach) en er wonen slechts 2000 mensen hier, maar in de zomer komen er wel veel meer toeristen bij.

Per normale ferry reisden we door naar Milos, waar we werden opgewacht door de agent Leonidas en de gids Gina, een orakel die alles van Milos wist te vertellen! Milos bestaat uit 3 gedeeltes, een bewoonbaar gedeelte, een gedeelte dat door de mijnbedrijven wordt gebruikt om mineralen waar Milos rijk van geworden  is en een beschermt natuurpark met de mooiste rotspartijen en groene begroeiing. We worden uitgenodigd voor heerlijke lunches en uitgebreide diners naast een catamarantocht, een jeeptocht door het natuurpark en een prachtige ochtendwandeling langs de kust van ruim 2, 5 uur. Tevens is er een vulkaan die niet meer actief is maar waar nog wel zwavelhoudende gassen vanaf komen. We verblijven in het moderne hotel Oleo Bay op loopafstand van de haven. Uiteraard bezoeken we ook authentieke hotels en appartementen. Het leukste dorpje vonden we Plaka dan 4 km. van de haven ligt en mooi uitzicht heeft op het hele eiland. Je kunt hier ook de catacombes bezoeken uit de 1e tot 7e eeuw n.C.

Per ferry die er 5 uur over doet reizen we door naar  het gezellige eiland Paros. Er zijn hier meer toeristen en het heeft een leuk haventje en verschillende badplaatsen zoals het bekende Naoussa, dat vooral door de upper class bezocht wordt. Hier ligt ook ons hotel, het St. Andrea Beach hotel, een luxe 4-sterren hotel met mooi zwembad. De grootste trekpleister is de Panagia Maria Hemelvaartkerk uit de Byzantijnse tijd in het centrum dat 100 poorten en ramen heeft. Erg indrukwekkend en zeker één van de mooiste kerken die wij bezocht hebben in Griekenland. Daarnaast heeft het nog een Frankisch kasteel waarvan helaas alleen de muren nog overeind staan en het kasteel dat door Barbarossa is overvallen. Lefkes is een traditioneel dorp in het binnenland waar mensen uit Kreta in de 16e en 17e eeuw zich vestigden. Het eiland is ook bekend vanwege de hoeveelheid marmer dat hier naar boven werd gehaald, je ziet ook vele trappen en friezen van marmer in de huizen verwerkt. Paroika is een leuke badplaats met een mooi zandstrand en was in de Romeinse tijd de uitvoerhaven voor het marmer. Helemaal op een berg bevindt zich het Agiou Antoniou klooster wat ook Barbarossa heeft overvallen. Nu is het niet meer in gebruik en kunt u het op afspraak bezoeken. Piso Livadi en Marpissá zijn leuke dorpjes om tijdens een tocht over het eiland aan te doen. Aangezien de wegen goed zijn en het binnenland vlak wordt hier ook gefietst en kunt u gemakkelijk rondtoeren.

Het laatste eiland dat we aandeden en dat naast Paros ligt is het groene Naxos. Onze favoriet en het is tevens het grootste eiland van de cycladen. Er is veel te zien en te ondernemen zoals prachtige wandelingen door het Tragaia natuurgebied met een gids en het centrum met de nauwe straatjes. Het kasteel dat nu een woonhuis van Della Rocca is kunt u ook bezoeken en geeft het leven in de 19e en 20e eeuw goed weer. De haven bruist hier echt en er zijn talloze restaurantjes, bars en winkeltjes. Hier hadden we zelf een appartement geboekt: Valena Mare, vlakbij het Plaka beach. Het was ideaal en rustig gelegen aan een doodlopende zandweg op 5 minuten lopen van het strand, dat overigens bijna leeg was. We hebben een scooter gehuurd en de binnenlanden verkent die voornamelijk bergachtig en ook vruchtbaar zijn. Vandaar dat hier Friese koeien rondliepen wat ons verbaasde en ook de Naxos aardappels zijn hier beroemd vanwege de heerlijke zilte smaak. Naast Plaka zijn er nog vele stranden zoals Agia Anna die ook mooi zijn. De binnenlandse dorpjes Fiflioti en Halki (Chalki) zijn authentiek en hier kunt u heerlijk lunchen.

Via de ferry kwamen we weer aan op Mykonos en vertrok daar onze vlucht naar huis. Een geweldige reis met een gastvrije bevolking en prachtige natuur, dat staat u te wachten op de Cycladen! Voor vrijblijvende offertes en tips neem graag contact op en dan kunt u ook aan genieten!


Noord-Engeland, december 2015 

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 013

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 014

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 016

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 018

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 021

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 022

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 048

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 062

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 069

Sinterklaas en Yorkshire reis 2015 073

 

 

 

Ook al waren we al eerder in Yorkshire geweest, het was hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking! Filmmakers weten het al lang: het Yorkshire district vormt een prachtig decor voor mythische verhalen en prachtige scenes met landhuizen en kastelen.  Met de DFDS boot vertrokken we via Hull naar de North York Moors met schilderachtige dorpjes als Beverley en en Thirsk. Hier hebben we het James Herriott museum bezocht in de oude praktijk, wat een geweldige ervaring was voor liefhebbers van deze serie. York hebben we uiteraard ook bezocht vooral voor Christmas shopping en de kathedraal te bezoeken. Maar York heeft ook leuke musea zoals het York Viking Museum en Clifford’s Tower. Het laatste bezoek was gelijk het hoogtepunt: Castle Howard. Bekend van de vele series en films die hier zijn opgenomen zoals Brideshead Revisited. We konden hier wel een hele dag doorbrengen maar moesten weer terug naar de boot. Een leukere hernieuwde  kennismaking met Yorkshire hadden we ons niet kunnen wensen! Voor alle mogelijke rondreizen naar Engeland neem contact op, ik heb 4 jaar hier gewoond en kan een hele leuke reis voor u samenstellen!


Reisverslag van fam. van Maren naar de Algarve, Portugal, eind april 2015:

Tavira brugTavira kerkTavira parkTavira rivier

Het is ons goed bevallen hoewel we die hoek van de Algarve waarschijnlijk niet meer gaan bezoeken. Eerder misschien richting zuidkust van Spanje. We werden met een mercedes naar het hotel gereden en terug met een renault espace met prive chauffeurs, dat hebben we nog niet meegemaakt, tot nu altijd met een bus. 1e dag bewolkt maar daarna t/m zondag mooi weer gehad van 23 tot 26 graden. Op laatste dag weer bewolkt. Het Alcazar hotel was voor meer dan 2 miljoen gerenoveerd en ziet er prachtig uit. Bijzonder mooie SPA maar veel te duur, daar gaan ze voorlopig geen winst op maken. Hotel heeft splinternieuwe fitness à 7,50 per dag. Verder was er in het hele hotel gratis Wifi, inlogcodes te verkrijgen bij receptie. Buiten mooi zwembad met luxe ligstoelen en ligbedden met gordijnen. Binnen overal mooi afgewerkt, luxe lounge en bar met 4-5 per week ’s avonds muzikanten. In onze week was het heel rustig, vnl ouderen maar tegen het weekend werd het druk, het restaurant zat toen vrij vol. Veel Nederlanders, Engelsen, Scandinaviers, Spanjaarden, ook Polen, weinig tot geen Duitsers. Er waren veel (prof)sporters uit heel europa die in een nabij gelegen stadion periodiseren. Eten was zeer veelzijdig maar de kwaliteit en smaak viel ietsje tegen. Ontbijt vnl. engels (scrambled eggs, spek, worstjes, witte bonen in tom.saus), wel diverse lekkere broodjes en veel verschillend beleg, fruit. ’s Avonds 2 soorten vis en vlees, diverse soorten aardappelen en veel variatie in salades die volgens ons ook gemaakt werden met overschotten. Kosten van de drank was 2 euro voor fris en 6 tot 7 euro voor een 0,375 flesje wijn of rosé. Ze hadden erg goede wijnen voorradig dus vergeleken met Ned. niet te duur. In het plaatsje ook heel goedkope drank, koffie met een bel cognaq voor 2 euro, een biertje en wijn 1 euro. Zoals je zei veel restaurantjes, in El Sol was het goed toeven, 3 goede gangen incl glas wijn of bier of fris en koffie na voor 10 euro pp. Echter in de zomer zullen de prijzen omhoog gaan zoals ook die van het hotel. Voor Alcazar betaal je in de zomer denk ik de hoofdprijs, het is zeker een 4*. De accomodatie (Junior suite) die we hadden was zeer ruim (veel kastruimte), een aparte 2 prs slaapkamer, onze zoon had in het woongedeelte 2 bedden ter beschikking dus geen slaapbank en LED TV, wij hadden ook een kleine TV op onze kamer beiden met enkele Ned. zenders. Ook was er een kleine koelkast die handig uitkwam voor blikjes en water te koelen. Badkamer vrij klein maar schoon met goed sanitair. De hoek van Faro tot Monto Gordo ziet er erg armoedig, rommelig en zeer onverzorgd uit. In Monto Gordo lagen veel straten open waar ze bezig waren met riolering. Gebouwen zijn afgebladderd en straten slecht onderhouden. Her en der veel afval. Het centrum is klein maar knus vooral zaterdagavond was het gezellig druk. Voor de rust kun je hier goed zitten maar moet wel dingen ondernemen. We zijn een dag met een boottocht meegeweest over de rivier tussen Portugal en Spanje. De boottocht zelf is niet echt spectaculair maar de tussenstop met lunch was gezellig. Allemaal oudjes die met van alles en nog wat onder de arm de polonaise deden en een sfeertje maakten. Videotje moet je zien. Lunch met bergen sardines, brood, wijn, salade en daarna heerlijk gegrilde kip. Er is een mooi terras mer zwembad bij het restaurant waar gebruik van gemaakt kon worden, heenvaart ± 2,5 uur, terug 1 uur. Kosten 42 pp. Boek dit direkt bij de shop, via hotel is 3 euro pp duurder. Het strand is breed en redelijk schoon, echter nu nog te koud om in zee te zwemmen. Zondag waren er wel veel lokale mensen. De zee is als onze Noordzee maar zal een stuk schoner zijn hier. Echter geen mooi blauw doorzichtig water zoals op de Balearen. Auto kon zowel via hotel als direkt bij de shop gehuurd worden, prijs hetzelfde, 3 dagen 75 euro, 2 dagen 65 euro, afsluiten volledige verzekering naar keuze voor 8 euro p/dag. We hebben 2 dagen een chevrolet Spark 5 deurs gehad met cd en airco voor 81 euro, Ze vroegen wel naar Visa (voor 600 euro borg) maar 400 cash was ook goed, die hebben we weer terug gehad. Lokaal zijn er altijd wel een paar autohuurbedrijven die concurerend zijn. Wel altijd goed vragen wat het eigen risico is en wat er buiten valt. Vorig jaar hadden we bijv. een bedrijf die de borg (150 euro) niet teruggaf als je de sleutel kwijt raakte. De auto total loss was verzekerd maar de sleutel niet. We zijn een dag naar Castro Marim geweest, een klein knus maar stil plaatsje met een enorme kasteel ruïne, mooi uitzicht, de moeite waard om te bezoeken, kosten 1,20 entree. Verder naar Oldeleite, een klein plaatsje tussen de heuvels, heel pitoresk, huisjes vol bloemen, er was een braderie (met bergen sardines en kip). Het zgn “natuureservaat” niet echt de moeite, droge omgeving, geen flamingo’s, 2 reigers gezien dat was het. Je kunt ipv de boottocht ook met Jeeps op een soort safari. We hebben ook Tavira bezocht wat iedereen aanbeveelde als een “must see” maar dat viel tegen. Geen echt knus centrum, amper winkeltjes, restaurantjes liggen ver uit elkaar, je kunt daar veel gebouwen en oude kerken bezichtigen, niet direkt onze interesse. Ook veel afgebladderde gebouwen. Dan is er nog een zigeunermarkt in Loulé (boven Faro) maar is best wel eind rijden en er blijkt de standaard dingen verkocht te worden (handdoeken, sjaals, kleding etc) dus dat hebben we niet gedaan. Zeer aan te bevelen is om over de brug naar Spanje te gaan en het 1e plaatsje Ayamonte te bezoeken. We zijn er overdag geweest en ’s avonds nog eens terug. Wat een verschil met Portugal, prachtige pleinen met tegeltjes en mozaiek, palmen, lantaarns. Een bijzonder knus centrum met winkels, restaurantjes en knusse terrasjes. Het ligt aan een prachtige haven, ’s avonds bruisende terrassen. Ook viel op dat hier de boel wel goed is onderhouden, straten schoon, mooie woonwijken. Je moet de foto’s komen zien. Al met al is Monte Gordo een leuke plaats voor de rust, niet echt spectaculair maar we hebben er een heel goede week gehad. Alcazar is een zeer goed hotel om bijv. als uitvalbasis te gebruiken. Voor het hotel zouden we terugkomen, voor de omgeving minder gauw. Ik zal proberen zsm ook een stukje op je site te plaatsen. Met vriendelijke groet, Jos en Wendy.


Reisverslag van fam. Meijer uit Wijchen voor een culturele reis naar Kreta in september 2014:  Hoogtepunten van Kreta – rondreis met De Jong Intra:

Aantal deelnemers 34, gids Karen, chauffeur Zacharias. Tijdens deze mooie reis op het eiland Kreta hebben we excursies gemaakt naar  Gortys, Rethymnon, Elounda, Aghios Nikolaos en een boottochtje naar Spinalonga. Daarnaast hebben we ook een wijnmakerij en een kruidentuin bezocht. Ook was er een gezamenlijke kookworkshop

Dag tot dagprogramma:

Dinsdag 30-09-2014: Zuid-Kreta en wijnmakerij Via een mooie route, langs wijngaarden en olijfbomen, doorkruisten we het eiland naar de zuidkust.

Meijer Kreta Odeon-theater in Gortys

Onderweg brachten we een bezoek aan Gortys: een oude Romeinse stad met zijn in steen gebeitelde stadswetten, het amfitheater en de Sint Titus kerk, de eerste christelijke kerk op het eiland. Gortys is na Festos de op één na bekendste oude ruïne van zuid Kreta. Gortys ligt in de buurt van het dorpje Agioi Deka (de 10 heiligen) en was vroeger een heel belangrijke stad. Men noemt deze stad ook wel de Romeinse hoofdstad van Kreta. Gortys is in die tijd op een oud kerkhof gebouwd. Het eerste wat u ziet als u binnenkomt is de basiliek van de heilige Titus. Titus was door Apostel Paulus hier achtergelaten op het Christendom te verbreiden. Titus werd later de eerste bisschop van Kreta. Gortys staat verder bekend om haar odeion en om haar wetten. Het odeion was een overdekte muziektempel. Wat betreft de wetten van Gortys, dit zijn wetteksten uit de 5e eeuw v. Christus, geschreven in een Kretenzischdorisch dialect. Op de verdere heenweg stopten we bij de wijnmakerij “Domeine Zacharioudakis” om kennis te maken met Kretenzische wijnen. Verder naar het zuiden naar het kustplaatsje MATALA. Meijer Zuid Kreta Matala

Matala ligt aan de Zuidkust van Kreta, aan het einde van de Messara-vlakte, op 65 km. van de luchthaven van Heraklion. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar ’s avonds wordt alles afgesloten. Hoe dichter men vanuit Festos naar Matala komt, hoe meer de bergen links en rechts naar elkaar toekomen. De prachtige baai waar Matala aan ligt is smal en opent zich naar het westen, wat de bezoekers en inwoners van Matala iedere avond een adembenemende zonsondergang bezorgt. De oude dorpskern is afgesloten voor auto’s.

Meijer Kreta klooster Kalivianni

Zeer interessant was ons bezoek aan het klooster Kalivianni met een zeer sociaal karakter; het verleent huisvesting aan jonge meisjes (tot hun 17e levensjaar) en ouderen. Kaliviani is een dorpje in de vlakte van Messara. Het klooster is gewijd  aan de Heilige Moeder namelijk Panagia Kaliviani. De oude kerk is tijdens de 2e Byzantijnse periode gebouwd.

Woensdag 01-10-2014: West-Kreta

Meijer Kreta Venitiaanse vesting Rethymnon

We reden vandaag via de noordelijke kustweg, langs rotsachtige bergen, baaien en zeekliffen in westelijke richting. In de charmante plaats Rethymnon maakt de groep een stadswandeling door de historische kern met bouwstijlen van de verschillende bezetters. Veel panden zijn prachtig gerestaureerd en huisvesten tegenwoordig een museum, hotels, horecabedrijven en winkels. De Venetiaanse vesting ligt dominerend aan de kust. Slechts twee uurtjes was voor dit bezoek aan Rethymnon uitgetrokken.

Meijer Kreta Arkadi-klooster bij RethymnonMeijer Kreta Arkadi klooster bij Rethymnon.2Meijer Kreta Arkadi Klooster kruidmagazine bij Rethymnon

Vervolgens reden we naar het klooster Arkadi dat geëerd wordt als een vrijheidsmonument nadat in 1866, tijdens de opstand tegen de Turkse bezetting, de kruitkamer werd aangestoken. Ten zuiden van Réthymnon, strategisch gelegen in de bergen, ligt het klooster van Arkadi. Hier stierven honderden verzetstrijders, vrouwen en kinderen tijdens de strijd voor onafhankelijkheid. Het Arkadi-klooster heeft een grote rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken. Het klooster wordt tegenwoordig nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken. Het trekt veel toeristen, zowel Kretenzers, voor wie het klooster een belangrijk monument is, als ook buitenlanders. In 1866 vond er in het Arkadi klooster een tragedie plaats. De Kretenzische rebellen hadden het klooster tot schuilplaats en thuisbasis gekozen en er werden verzetsbijeenkomsten georganiseerd. De Turken wilden hier een eind aan maken, maar het lukte hen niet om Gabriël, de leider van het Verzetscomité, gevangen te nemen. De Turken vielen het klooster aan en al snel bleek dat de Kretenzers de verliezende partij waren. Om gevangenneming en foltering door de Turken te voorkomen, gaf Abt Gabriël het bevel alle munitie in het kruitmagazijn bijeen te brengen, zodat de rebellen zichzelf konden opblazen in geval van nood. Toen de Turken het klooster waren binnengedrongen en de situatie voor de Kretenzers hopeloos was, verzamelden de Kretenzers zich in het kruitmagazijn en lieten het ontploffen. Daarna werd het klooster geplunderd door de Turken die alles verbrandden en de overlevenden doodden. Enkele vrouwen en kinderen werden krijgsgevangen gemaakt. Drie jaar later, na de jarenlange strijd van de Kretenzers tegen de Turkse overheersing, brak een grote revolutie uit waarmee de tragedie van Arkadi-klooster werd gewroken en de revolutie leidde uiteindelijk tot de bevrijding van Kreta in 1898. We stopten in het kleurrijke pottenbakkersdorpje Margarites. Waar door onze gids Karen een lunch, á € 10,- p.p. excl. de drankjes, was geregeld. Het dorpje Margarites ligt centraal in het departement Rethymnon en op ongeveer 10 kilometer van Arkadi. Het is een traditioneel Kretenzisch bergdorp. Margarites is ook bekend om het ambachtelijk aardewerk en de technieken die sinds de middeleeuwen toegepast worden. Na de lunch hebben we een “pottenbakker” bezocht die nog op oude gebaseerde technieken “potten” maakt en bakt.

Donderdag 02-10-2014: Vrije dag Zelf naar Heraklion gegaan, o.a. de Titus kerk en het centrum bezocht.

Vrijdag 03-10-2014: De Golf van Mirabello en Aghios Nikolaos Door de imponerende Sint Jorgos kloof oostwaarts richting Aghios Nikolaos. Olijfolie en aromatische kruiden en planten worden al eeuwenlang gebruikt voor de bereiding van zeep. Bij ons bezoek aan “Bio Aroma” liepen we door de geurende kruidentuin, zagen in het museum o.a. etherische oliën en zagen en hoorden hoe kruiden gebruikt worden in huidverzorgingproducten. Meijer Kreta Elounda

Na een schitterende rit langs de kust kwamen we aan in het vissersplaatsje Elounda (Elounta). Op 10 kilometer afstand ten noorden van Agios Nikolaos bevindt zich het dorpje Elounta. Dit dorpje is genoemd naar het oude Olounta, een dorpje dat 1 kilometer ten westen van Elounta lag. Elounta telt vandaag 2200 bewoners waarvan het merendeel zich met het toerisme bezig houdt. Bekend is het resort Elounta Beach dat beroemdheden uit heel de wereld aantrekt. Elounta is bekend geworden doordat de tv-serie “Who pays the ferryman” hier is opgenomen. Het is een gezellig, levendig plaatsje aan de kust en ligt tegenover het schiereiland Spinalonga. Aan het haventje liggen visrestaurantjes en tavernes en vanuit dit haventje vertrekken de excursieboten naar o.a. Spinalonga. De dam naar het schiereiland met de drie molens is prachtig. Vandaar heeft u een mooi uitzicht naar Elounta. Ook de resten van de stad Olous zijn te bezichtigen, deze vindt u bij de dam die tussen het schiereiland Kalidon en het vasteland van Elounda ligt. Het landschap rondom Elounda is prachtig, met oneindige uitzichten.

Meijer Kreta Spinalonga

Het schiereiland Spinalonga is met de boot te bereiken vanuit Elounda, Op Spinalonga vertelde onze gids Karen de enerverende geschiedenis van het lepra-eiland. Het bezoeken van het eiland Spinalonga, dat voor de kust van Kreta ligt, net ten noorden van Agios Nikolaos, is een indrukwekkende ervaring. Als je het eiland met het bootje nadert ziet het er prachtig uit, met het Venetiaanse fort als blikvanger. Maar Spinalonga heeft een lange en aangrijpende geschiedenis. Op het eiland is in de gerenoveerde huisjes een tentoonstelling te bezichtigen, waaruit deze indrukwekkende geschiedenis blijkt. Toen de Turkse dreiging in de 16e eeuw steeds groter werd, hebben de Venetianen hier een machtige vesting gebouwd. Pas in 1715 namen de Turken deze vesting over en in 1903 moesten zij weer vertrekken. Vanaf die tijd werd het ingericht als leprozenkolonie. Pas in 1957 werd de leprozen kolonie opgeheven en vervielen de gebouwen snel, zodat deze plek een melancholische indruk maakt. Vanaf het jaar 1202 kwamen de Venetianen naar Kreta en zij bouwden het imposante fort, om de haven van Elounta te beschermen tegen de Turken. Terwijl Kreta in 1669 werd veroverd door de Turken, bleef Spinalonga nog Venetiaans tot 1715, tot de Turken tenslotte ook Spinalonga bezetten. Van 1715 tot 1898 werd het Venetiaanse fort bewoond door Turken. Kreta werd in 1903 een republiek en de regering wilde dat alle Turken het eiland zouden verlaten. Spinalonga werd toen door de regering van Kreta aangewezen als leprakolonie, waar mensen met lepra naartoe verbannen werden en waar zij geïsoleerd van de buitenwereld moesten leven. Wegens angst voor de besmettelijkheid van deze ziekte, verlieten de Turken hals over kop het eiland. De leprakolonie op Spinalonga bleef bestaan tot 1957. Het leven op Spinalonga was zeker niet gemakkelijk voor de mensen die hier moesten zien te (over)leven. Zij konden alleen geholpen worden door morfine en als het nodig was, door amputatie van lichaamsdelen. In het jaar 1950 kwamen de medicijnen tegen lepra ook ter beschikking van de mensen op Spinalonga en konden en mochten zij terug naar de normale maatschappij. Op het eiland kan je naast de tentoonstelling in de gerenoveerde woningen de overige belangrijkste plaatsen bezoeken. Je kunt zien waar de leprozen woonden, je kunt het ‘ziekenhuis’ dat er was bekijken, de kerk en de graven.

Meijer Kreta Voulismeni in Aios Nikolaos

Op de terugweg stopten we in het schilderachtige stadje Aghios Nikolaos met zijn zeer klein binnenmeertje van ca. 65 m diep  en talloze winkeltjes in de smalle straten. Agios Nikolaos ligt in het noordoosten van Kreta, ten oosten van de hoofdstad Heraklion en ten westen van de stad Sitia. Het is de hoofdstad van het departement Lassithi. De naam Agios Nikolaos betekent Sint Nikolaas, of Heilige Nikolaas. Dit is de beschermheilige van zeelieden. Agios Nikolaos doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Het meertje werd tussen 1867 en 1871 via een kanaaltje verbonden met de haven. Er wordt door veel Grieken beweerd dat Voulismeni bodemloos zou zijn (in ieder geval erg diep), er mag ook niet in het meertje gezwommen worden. Wel kan je gezellig zitten op een van de vele terrasjes rondom het meertje.

Zaterdag 04-10-2014: Vrije dag Er is in Heraklion een Archeologisch Museum met vondsten uit de Minoïsche tijd. Zelf hiervoor naar Heraklion gegaan en het Archeologisch Museum bezocht (entree 65+ € 3,- p.p., normaal € 6,- p.p.) Het museum geeft een goede indruk over de Minoïsche tijd. Ca. 14 leden van onze groep hadden een excursie extra geboekt (á € 41,- p.p. excl. entrees) naar Knossos, de markt in Heraklion en een bezoek aan het Archeologisch Museum. Zowel Knossos als de markt viel deze groep erg tegen.  

Zondag 05-10-2014: Koken op zijn Grieks Voordat we vertrokken konden we de lunch gebruiken in ons hotel.

Meijer Kreta museum Lychnostatis

We maakten vandaag allereerst kennis met het traditionele leven tijdens een rondleiding door het openluchtmuseum Lychnostatis. (ca. 15 km naar het oosten van Gouves) Het museum heeft drie aspecten: Het traditionele leven, natuurlijk milieu en Kretensische volkskunstenaars We zagen de landelijke bouwstijl en liepen over de slingerende paadjes in de tuin met kleurrijke bloemen, fruitbomen en geurende kruiden.

Verblijf in Hotel Lavris****

Meijer Kreta Lavris Hotel

Ligging in het badplaatsje Kato Gouves, op ca. 500 m van het strand, op ca. 150m van de bushalte. Door de bouw is het uitzicht beperkt en met “uitzicht” op andere kamers. Wil je verzekerd zijn van een beetje uitzicht dan zal je ook hier een kamer moeten boeken met uitzicht op het zwembad. Er zijn enkele kamers met uitzicht op de zee die ca. 500 m verderop ligt. Overigens zijn de kamers nogal gehorig. De service is matig, mede doordat er veel gasten met “all inclusieve” waren. Er verbleven verhoudingsgewijs veel Fransen en Polen. Het ontbijt is goed maar het diner daarentegen was redelijk tot goed. De schoonmaak liet te wensen over. Rekening moet worden gehouden dat het hotel precies boven de aanvliegroute van het vliegveld van Heraklion ligt. De vliegtuigen vliegen op ca. 500 m hoogte over het hotel. In de zomermaanden zelfs ieder vijf minuten van ca. 7:00h tot 24:00h. Het was een lekker weertje deze week met temperaturen rond de 27 gr.C. s-Avonds koelde het wel af en een trui of vestje was dan wel nodig. Op ca.50 m. van het hotel ligt het Griekse restaurant en Bar “Asteria”. Een bezoekje is de moeite waard. De eigenaar is zeer gastvrij . We hebben daar twee zeer gezellige avonden beleefd met live Kretenzische en Griekse muziek en dans, ook de inwoners en gasten, waaronder veel van onze groep en Grieken van het “vaste”land, deden volop mee.  

1e Week verblijf in Hotel Atlantis Beach, Rehtymon:

Meijer Kreta Atlantis Beach

(Aankomst 22-09-2014, vertrek 29-09-2014) Op bijna een half uur lopen vanaf het centrum van Rethymnon. vrijwel direct aan het strand, ligt het in dorpsstijl gebouwd hotel. De service was prima echter door de bouw zijn sommige kamers klein, met weinig privacy vanwege het “uitzicht” op andere kamers. Wil je verzekerd zijn van een beetje uitzicht dan zal je een kamer moeten boeken met uitzicht op het zwembad. Ook kamers met  uitzicht op de zee verdiend geen voorkeur vanwege de drukke boulevardweg die voor het hotel loopt. Overigens zijn de kamer nogal gehorig. De service is erg goed. Het ontbijt is goed maar het diner daarentegen was matig tot goed. De tafels waar je kon gaan zitten werden aangewezen, wat inhield dat eerst de tafel werd schoongemaakt en opnieuw werd gedekt. Dus geen gedrang rondom je tafel. Er was wel gedrang rondom het ontbijt en buffet eenvoudig omdat de ruimte daarvoor te klein bemeten was. Het hotel ligt, gescheiden door een boulevardweg, aan het strand. Het huren van een ligbed, parasol, tafeltje kost € 3,50 p.p. van 10:00 tot 18:00. Na 16:00 wordt nog € 2,- p.p. berekend. Taxi voor het bereik van het plaatsje Rethymnon kost € 5,- In de plaats Rethymnon (Réthimno) is voldoende vertier, winkeltjes, bezienswaardigheden en terrasjes te vinden om een weekje daar te verblijven. Het weer was op onze eerste volle dag zeer warm, 36 gr.C. Verder in de week ca 25 gr. C. Tegen het weekend begon het te stormen en waren er zo nu en dan stortbuien. De Kretenzers waren met de regen zeer gelukkig immers er was in bijna vijf maanden geen druppel gevallen.


6. Studiereis Noorwegen augustus 2014:

Noorwegen 001Noorwegen 011Noorwegen 088Noorwegen 014Noorwegen 026Noorwegen 018Noorwegen 033Noorwegen 035Noorwegen 041Noorwegen 052Noorwegen 040Raften 1Noorwegen 062 Noorwegen 066Noorwegen 075Noorwegen 103Noorwegen 106Noorwegen 110

Ik was uitgenodigd door Buro Scanbrit (specialist in Scandinavië, IJsland en GB en Ierland) en Stena Line voor een studiereis naar midden Noorwegen. Wat een geweldig mooie reis met actieve elementen per bus en ferry was het! Er was een vol programma met een bezoek aan de volgende plaatsen en gebieden: per ferry naar Götheborg (Zweden), Lillehammer, Gudbrandsdal, Skjolden, Sognefjord, Aurlandsfjord, Myrdal, Voss, Hemsedal en de reis eindigde bij Oslo. De busreis naar Kiel (Noord-Duitsland) ging voorspoedig en de overtocht met de Stena Line was zeer comfortabel, er was een uitgebreid diner en ontbijtbuffet met heerlijke verse vis en zeelekkernijen. Na aankomst in Noorwegen begon de zon te schijnen en die bleef schijnen tot we weer terug in Zweden waren, dat was wel een groot pluspunt! We overnachtten de 1e nacht in leuke houten huisjes met voldoende plaats voor 6 personen (zie foto). In Lillehammer bezochten we de skischans, bekend van de winterspelen in 1994, en maakten we een mooie wandeling langs watervallen. Verder bezochten we het openluchtmuseum van Maihaugen, wat erg leuk was en zijn we ’s middags gaan raften op een categorie 3 rivier wat spectaculaire foto’s opleverde! We overnachtten in een hotel aan het meer van Skjolden, hier hebben ze ook moderne appartementen en huisjes (zie foto). De volgende dag maakten we een gletserhike op de Jostedalsbreen, waar we eerst per bus en bootje naar toe reizden. Het is een hele wandeling om er te komen omdat de gletsjer zich heeft teruggetrokken ivm opwarming van de aarde. Dit is een hele bijzondere ervaring en had ik niet willen missen! De activiteiten volgen zich in rap tempo op en er volgt een relaxte dag met een cruise van 2,5 uur op het Sogne- en Naerofjord, bekend van de Unesco werelderfgoedlijst. Aansluitend stond de Flamtrein op ons te wachten, het steilste stuk rails wat je kunt rijden in ca. 30 minuten. Onderweg stopt de trein waarbij je eruit kunt bij een mooie waterval, waar een verleidster van mannen uit de Noorse legendes zich laat zien. Er is hier ook voldoende te shoppen naar Noorse souvenirs en truien/sloffen.  We overnachtten op grootte hoogte in luxe villa’s in de bekende wintersportplaats Voss, De volgende ochtend is het weer vroeg uit de veren voor ochtendgymnastiek in het Klattrepark, alleen voor diegenen die geen last hebben van hoogtevrees en genoeg durf hebben om tussen de bomen via touwen en trappen uiteindelijk in een kabelbaan naar beneden te roetsen. Op de terugweg stopten we bij een originele staafkerk uit de 12e eeuw in Borgund en krijgen we uitleg hoe belangrijk deze kerken zijn voor de Noorse bevolking. Vervolgens is de reis richting de hoofdstad Oslo en verbleven we in het centrum in het Thun Slottparken Hotel, ideaal gelegen vlakbij het Koninklijk Paleis met de tuin ervoor. Oslo is een groene hoofdstad met de bekende Hollmenkollen Skischans en restaurant vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het bekende Vigeland beeldenpark werd bezocht van kunstenaar Vigeland die alleen menselijke beelden in dit park heeft tentoongesteld. Bekend is de boze baby die eens gestolen was maar weer terug is gevonden. Het is erg indrukwekkend en ik besluit de volgende vrije ochtend de 3 bekende musea die o.a. gewijd zijn aan de ontdekkingsreizen per schip de naar de nood- en zuidpool (de Fram), het Kontiki vlot (van Thor Heyerdahl) en het Maritieme musea te bezoeken op het Bygdoy eiland. Wat een geweldig mooie bestemming is Noorwegen! Vooral voor rust- en natuurliefhebbers, wandelaars en families met actieve pubers! Ik ga hier zeker nog eens terug en kan u er goed over adviseren! (Er is een uitgebreid reisverslag van dag tot dag opvraagbaar).

7. Vakantie Corfu mei 2014 en 2015

Corfu 2014 002Corfu 2014 006Corfu 2014 009Corfu 2014 014Corfu 2014 016Corfu 2014 033Corfu 2014 035Corfu 2014 049Corfu 2014 063Corfu 2014 067Corfu 2014 083Corfu 2014 075Corfu 2015 010Corfu 2015 014Corfu 2015 033Corfu 2015 040Corfu 2015 045Corfu 2015 072Corfu 2015 078Corfu 2015 087

We zijn zowel in 2014 als 2015 naar Corfu geweest. Corfu is het grootste Ionische eiland en de plek waar Homerus zijn beroemde epos Odyseus schreef. Corfu is lange tijd overheerst geweest door verschillende volkeren, het langst waren de Venetianen hier tot de 18e eeuw. Ook de Fransen en de Britten hebben Corfu overheerst en hun sporen achtergelaten. Voornamelijk in de hoofdstad kunt u dit nog duidelijk zien. De prachtige Venetiaanse huizen, een oud en nieuw fort en galerijen in de Franse stijl. Het is echt een fraaie mengeling en er is zelfs nog een cricketveld, nu een trefpunt van de Korfioten. Wij hadden aan de westkust in Agios Giordos het appartement Mazis geboekt, een heerlijk rustig gelegen appartement aan een hellende weg naar het centrum. Het uitzicht vanaf de 1e verdieping is magnifiek! De aardige dame Elena en haar dochter runnen het appartement met veel gevoel voor service en schoonheid. De appartementen op de 1e verdieping waren net gerenoveerd en luxe voor Griekse begrippen. Er is ook een handige supermarkt bij het appartement voor de noodzakelijke boodschappen. Deze zijn wel duurder geworden door de 13% BTW die de Griekse regering nu hanteert. Ook de benzine is erg duur voor de Grieken, net zo veel als hier. We hadden een scooter gehuurd voor de leuke tripjes die we hebben gemaakt naar het Korision meer,  Myrtiotissa beach (ooit het mooiste strand van Corfu), Vatos, Pélekas, Palaiokastritsa, een moderne badplaats en Ermones. Tevens hebben we prachtige wandelingen gemaakt door typische Griekse dorpjes en over rotspaden, waar we zelfs nog 2 slangen hebben gezien. Volgens de Grieken ook een giftige die springt…  Ook Corfu stad heeft ons bekoord, er is veel te zien en er zijn prachtige musea waaronder een Aziatische kunsttentoonstelling in het Paleis van St. Michaël en St. Joris, die zeer bijzonder was en het oude fort is enorm groot en indrukwekkend. Ook het Achilleon Paleis van Keizerin Elisabeth, beter bekend bij ons als Sissi, is een echte aanrader. Er is nog veel bewaard gebleven van de inrichting, wat opmerkelijk is aangezien het gebruikt was als een veldhospitaal voor soldaten tijdens de 2e wereldoorlog én in de jaren '60 is het een casino geweest, bekend van de James Bond film. De 2e keer verbleven we eerst in het noorden in Acharavi in appartement Harris. Dit appartement is wel voordelig en goed gelegen, maar de bedden zijn hard en de badkamer heeft een renovatie nodig. De noordkust is heel anders dan de westkust. Het is er erg engels georiënteerd en  een stuk toeristischer. Het lange zandstrand van Roda en Acharavi is wel een aanrader voor strandliefhebbers. Je kunt er ook paardrijden en de binnenlanden zijn prachtig om per scooter of auto te ontdekken. Ook hier hebben we mooie wandelingen gemaakt en kerkjes bezocht. De wandelpaden staan helaas niet aangegeven en je hebt weinig aan de kaart als je niet weet waar je moet beginnen. Je kunt ook naar de eilandjes Paxos en Antipaxos, wat een aanraders is, wij hadden dit al eerder gedaan toen wij in Parga verbleven. Tevens hebben we de oostkust bekeken en is Kassiopi een prachtige vissershaven waar er nog traditoneel gevist wordt én het heeft mooie kiezelstranden die hagelwit zijn. Barbati en Kouloura hebben ook mooie baaien. Dássia en Gouvia zijn echte toeristische badplaatsen geworden en hebben veel winkels en eetgelegenheden. 

Informeer voor de leukste vakantie in Corfu of een ander Grieks eiland bij mij voor een vrijblijvende offerte. 

8. Studiereis Budapest april 2013:

Budapest.groepsfotoBudapest.2Reisverslagen en Tips - Budapest.grote pleinBudapestBudapest.Parlementsgebouwen.2Budapest.Gerbeaud koffiehuisBudapest.marktkraamBudapest.strudelmaken

Budapest is een fantastisch mooie stad, het doet zeker niet onder voor Wenen of Praag! Doordat er nog veel gebouwen en paleizen van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie gerestaureerd en te bewonderen zijn, geeft deze stad een echt Sissie gevoel! De stad is verdeeld door de donau in de stadsdelen Buda en Pest. Eind 19e eeuw werd deze stad Parijs van het oosten genoemd vanwege de kunst, cultuur en het uitgaansleven. Buda bestaat uit het oude gedeelte zoals het visserskwartier met de Mathias kerk en mooie parken. Pest is levendiger en heeft authentieke winkelstraten, prachtige hotels in Art Nouveau en Art Deco stijl, de Joodse buurt met leuke restaurants en cafés, de Parlementsgebouwen, het Heldenplein en het Koninklijk Paleis. De vele musea zullen u ook bekoren, u heeft echt wel 4 dagen nodig om deze stad goed te verkennen. Dat het nog voordelig is vergeleken met andere wereldsteden is een reden temeer om deze stad te bezoeken! Ideaal aan te vliegen vanaf regionale airports zoals Eindhoven en Rotterdam. Het is gemakkelijk te bereizen per bus, tram, metro en taxi. De mensen zijn vriendelijk in de omgang, de stad is buitengewoon schoon en ze produceren de lekkerste cakejes en gebakjes. Een typisch Hongaars gerecht is goulash, dit eten ze vaak als soep. Het beste restaurant van de stad is het Gundel restaurant dat naast de dierentuin ligt. Hier zijn mijn 5 tips: 1. boottocht over de Donau met een heerlijke lunch of diner, 2. koop een Budapest card voor gratis transport, 2 gratis tours en korting in musea, spa’s en restaurants, 3. bezoek het Geller badhuis met thermaal water, 4. bezoek de National Gallery voor prachtige schilderijen en kunst en maak een tour door the Houses of Parlement voor de kroonjuwelen te zien. 5. voor leuke bars en restaurants ga je naar de Joodse buurt. Informeer voor de leukste hotels en excursies.


9. Wandelvakantie Gran Canaria oktober 2013:

Gran Canaria 1 010Gran Canaria 1 013Gran Canaria 1 018Gran Canaria 2 009Gran Canaria 2 036Gran Canaria 2 010Gran Canaria 2 026Gran Canaria 3 063

Ik was uitgenodigd door de organisatie van het Gran Canaria wandelfestival en Gran Canaria Natural om dit mooie eiland te ontdekken. Ik heb een reisverslag gemaakt en wil dat graag met u delen, ik stuur het graag aan u door. De wandelingen door het binnenland en langs de kust bij Las Palmas waren heel afwisselend en intensief met prachtige uitzichten. De Finca’s waar ik verbleef waren echt authentiek en bijzonder, ik kan u over deze accommodaties en de andere die we hebben bezocht goed adviseren. Denk de volgende keer als u naar een Canarisch eiland gaat ook eens aan een sportief wandel/excursie-programma. Ik maak graag een gevarieerd programma voor u op maat, helemaal aangepast aan uw wensen. Er zijn ook gemakkelijke wandelingen van ca. 2 uur die bijv. over de kraterrand gaan. De prachtige dorpjes Aguiimes en Agaete zijn een bezoek zeker waard, alsmede de hoofdstad Las Palmas. Lees hier verder voor het hele verslag:  https://www.reisgraag.nl/vakantieverhalen/europa/wandelweek-in-gran-canaria/


10. Citytrip Rome november 2012:

  Rome 2012 171Rome 2012 178Rome 2012 197Rome 2012 216Rome 2012 258Rome 2012 265Rome 2012 240Rome 2012 268Rome 2012 227Rome 2012 286Carravagio hotel (2)Rome 2012 226

Wij zijn in november 2012 naar de prachtige stad van de oudheden, Rome, geweest. Het is heel gemakkelijk om vanaf een regionale luchthaven, in ons geval Eindhoven, te vliegen. We hadden een authentiek hotel bij het Termini centraal station geboekt waar vandaan we gemakkelijk de stad konden verkennen. Het is aan te raden om een Roma pas aan te schaffen, deze geeft 3 dagen vrij vervoer van metro en bus en 2 gratis entrees op vele bezienswaardigheden. Op de andere bezienswaardigheden geldt een korting, behalve op Vaticaanstad dat helemaal afgescheiden is van Rome. De 1e dag hebben we het oude gedeelte van Rome bezocht, het Colosseum, het Forum Romanum, de Capitol Heuvel met het Emanuelle II monument met prachtige 1e W.Oorlogmuseum, de Spaanse trappen in de prachtige winkelwijk en het Plaza del Poppulo. ’s Avonds heerlijk gegeten in een typisch Italiaans restaurant in de buurt van het hotel. De 2e dag hebben we het Vaticaan bezocht met de beroemde Sixtijnse kapel, het St. Pieterplein, het Kasteel van St. Angelo waar menige Paus en christen gevangen heeft gezeten. We hebben geluncht bij het Piazza Navona en een bezoek gebracht aan het Pantheon (mausoleum van koningen) en uiteraard kon ook de Trevi Fontein niet ontbreken aan ons bezoek. De laatste dag hebben we rustig aangedaan en gewinkeld en was het alweer tijd om te vertrekken naar de luchthaven. Rome is een indrukwekkende en uitgestrekte stad en een 4 of 5 daags bezoek is zeker aan te raden. Ik kan u er nu alles over vertellen en een aantal tips geven!


11. Studiereis Cyprus najaar 2012:

Cyprus studiereis 2012 165Cyprus studiereis 2012 163Cyprus studiereis 2012 166Cyprus studiereis 2012 173 Cyprus studiereis 2012 192Cyprus studiereis 2012 164Cyprus studiereis 2012 189Cyprus studiereis 2012 193

Ik heb deelgenomen aan een studiereis van het Cyprisch verkeersburo. We hebben veel van het eiland gezien en een aantal hotels bezocht. Het is een ideale vakantiebestemming voor het voor- en najaar met temperaturen tussen de 25 en 30 C. Het is ook een ideale fly-drive bestemming, je kunt in 1 week veel van het eiland zien en er zijn ook arrangementen met wandelingen erbij. Het Troodos gebergte ligt op 2000 m. hoogte boven zeeniveau en je kunt hier ’s winters zelfs skieën! De naaldwouden en typische chaletachtige hotels doet je denken aan Oostenrijk of Zwitserland. De mooiste stranden vind je bij Protaras en Agia Napa. Een gedeelte van het noorden is nog steeds bezet door de Turken en dit is ook te bezoeken vanaf de hoofdstad Nicosia. De steden Paphos met een mooi strand en Limassol zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters. Ook cultuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, er zijn Romeinse opgravingen met mooie mozaiekenvloeren en middeleeuwse forten en prachtige kloosters. Cyprus, een bestemming om te ontdekken! Neem contact op indien u een reis wilt plannen naar dit prachtige eiland, ik kan u veel tips geven! 


12. Vakantie Andalusië voorjaar 2012

Cadiz haven vanaf het fortGranada AlhambraAlhambra tuinenSeville met de koetsSeville olijvenkraamDSC04862DSC04705DSC04780Yogavakantie.FincaYogavakantie.TuinYogavakantie.strand

Een culturele kennismaking met Andalusië voorjaar 2012

Het zuiden van Spanje is doordrenkt met de culturele aspecten van eeuwenlange Moorse overheersing, wat ook goed te zien is aan de vele prachtige gebouwen en paleizen. Ook de flora en fauna is hier het meest gevarieerd van heel Europa. Het dorre en droge achterland van de Costa del Sol is compleet anders dan de met sneeuw bedekte toppen van de Sierra Nevada. De Moorse cultuur is het best te bekijken in steden als Cadiz (de oudste stad van Europa), Granada, Cordoba en Seville. De paleizen van de Moorse overheersers zijn uitgebreid met latere toevoegingen van de Spaanse koningen en dat geeft het een heel bijzondere sfeer. Water was het belangrijkste element voor de Moren en vandaar dat ze prachtige binnen en buitentuinen hebben gecreëerd.

Seville Het Real Alcázar Paleis in Seville is een combinatie van Mudéjar handwerk, koninklijke stijl en prachtige tuinen. De prachtige tegels (Azulejos) met Moorse motieven en de bogen geven het geheel een sprookjesachtige indruk. Er zijn geen meubels meer aanwezig, de inwoners zaten op de grond op kussens en er was slechts een kleine ronde salontafel in gebruik. De indrukwekkende Giralda Kathedraal is in 1401 gebouwd op de plaats waar eerst een moskee stond. De voormalige minaret dient nu als klokkentoren. In de eeuwenoude wijken El Arenal en Santa Cruz (voormalige Jodenwijk) vindt u nog middeleeuwse straatjes met vele kleine winkels en tapasbarretjes. Een leuke en afwisselende manier om kennis met Sevilla te maken is je te laten rondrijden in één van de mooie oude koetsen met Andalusische paard ervoor. Dan kom je ook in het prachtige Maria Luisa park waar de gebouwen nog steeds te bewonderen zijn van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929, die bedoeld was om Andalusië op de wereldkaart te zetten. Ook de 18e eeuwse tabaksfabriek, bekend van de Opera Carmen, is hier gevestigd en te bezoeken. Op het Universiteitsterrein is nog een voordelige parkeerplaats te vinden voor uw auto indien nodig, daarnaast bent u aangewezen op peperdure parkeergarages. De autoloze boulevard langs de Guadalquivir rivier is heel geschikt voor een lange avondwandeling. Hier komen de jongeren bij elkaar om muziek te maken, te picknicken of te sporten. Aan de andere kant van de rivier kom je uit bij de voormalige zigeunerwijk Barrio de Triana waar ook bekende Flamenco dansers en stierenvechters vandaan komen. Voor mensen die van moderne kunst houden is het Isla Mágica dat in 1997 geopend is op een deel van de Expo ’92 een goede keus. Ook voor kinderen is hier van alles te beleven zoals een acht- en waterbaan.

Granada Granada behoorde tot de inval van de Spaanse koningen tot 1492 tot het Moorse rijk van de Nasiren. Beroemd door het Alhambra en het Generalife paleis dat terecht op de lijst van Unesco werelderfgoed staat. De entreekaarten dient u van te voren via internet te bestellen, deze dient u dan met een code in een automaat om te wisselen voor de echte kaarten. Anders loopt u het risico dat u op de dag zelf geen entreekaarten kunt bemachtigen, de rijen zijn erg lang. Let op! Op de kaarten staat een entreetijd voor het Nazir Paleis waar ze zich strikt aan houden en dat zeker een half uur lopen is vanaf de entree. Er rijden transferbussen vanaf de Kathedraal maar u kunt ook een taxi nemen. Het Alhambra is één van de best bewaarde middeleeuwse paleizen ter wereld en het is dan ook niet verwonderlijk dat het zo populair is bij de toeristen met een bezoekersaantal van ca. 2 miljoen per jaar! Het is ook tevens de belangrijkste bezienswaardigheid van heel Spanje.  Binnen de muren zijn er ook musea gevestigd met antieke maar ook Christelijke moderne kunst. De prachtige tuinen en bloemen geven het geheel een beeld uit het sprookje van 1001 nacht. Het Generalife paleis is gelegen achter het Alhambra en is inclusief in de entree en neem er gerust de tijd voor. De Moorse wijk Albaicin is nog echt authentiek met soeks, Marokaanse theehuizen en Afrikaanse restaurants.

Cadiz Deze oudste stad van Europa, gesticht in 1100 BC door de Feniciërs wordt bijna geheel omringd door de zee en heeft prachtige parken. Het was in 1812 zelfs kort de hoofdstad van Spanje waar de 1e grondwet is afgekondigd. Er zijn verschillende rondwandelingen vanaf het toeristenkantoor o.a. langs de forten en bataljons, wat zeer de moeite waard is. U volgt heel simpel de gekleurde lijnen en komt onderweg ook leuke cafés en restaurants tegen. De meeste gebouwen in de stad zijn van de 18e en 19e eeuw ivm een aardbeving die veel verwoest heeft.

Conil de la Frontera Hier hebben we een yogaweek gevolgd met Yoga de la Luz, een geweldige ervaring in een prachtige finca (tradioneel huis). Er is ’s ochtends en in de namiddag yogales en daarnaast ben je helemaal vrij voor bezoeken aan het strand, wandelingen in het achterland te maken of met de auto ergens naar toe te rijden. Ik zou het zeker aanbevelen. Kijk voor meer informatie op: http://www.yogadelaluz.com/yogavakantie.html Klimaat: Het is aan te raden om Andalusië in het voor- en najaar, evt. in de winter te bezoeken, in de zomermaanden kan het er erg heet zijn en zijn er vele toeristen.


13.  Indonesië reis oktober-november 2010 

20. Petronas towers69.het oude postkantoor van Medan42.trekking door de jungle bij Bohorok


77.typische daken van de Batak

82.dansshow van de Bataks

129.over riviertje heen

150.Wayang Golek

167.bezoek aan Borubudur

160. bij het zwembad

187.oude mannetjes houden pauze

191.bezoek aan de Prambanan

197. onderweg zien we dit fraaie tafereel

202.de 84 m. hoge waterval

207. aankomst in Malang bij Toko Oen

212.Kalibaru - Ruma Kita Guesthouse

235.shrine in het meer

248.Uluwatu Tempel hoog boven op de rotsen gelegen

234.bijzondere bouwstijl Balinese tempels

244.bijzondere plant

Dag 1: Vertrek Schiphol    

Vertrek vanaf Schiphol met vlucht MH 17 naar Kuala Lumpur om 12.00 uur.

Dag 2: Aankomst Kuala Lumpur                                                                                 

Na aankomst om 06.05 uur, transfer naar het Anggun Boutique hotel. We zijn vrij moe van de lange vlucht en slapen dan ook een gat in de dag! Vervolgens maken we een
citytour langs alle bekende gebouwen waaronder de Petronas Towers, Het Koninklijke Paleis, Het National Museum met de hele geschiedenis vanaf de 17e eeuw, Het Tunku Abdul Rahman Monument, het Britse treinstation gebouwd in Indiase Raj-stijl, de Nationale Moskee én als laatste een chocolade shop waar we wat lekkers inslaan. ’s Avonds eten we in een druk straatje met vele restaurantjes, heerlijk genietend van de warme temperatuur.

Dag-3: Kuala Lumpur en vlucht naar Medan op Sumatra                                                            

We brengen nog een bezoek aan China Town dat op loopafstand is van het hotel en verbazen ons over de vele bijzondere producten die te koop worden aangeboden. In de middag volgt de transfer naar de luchthaven. Vertrek vlucht MH 864 om 15.00 uur. Na aankomst om 15.00 uur (lokale tijd) worden we van het vliegveld opgehaald om in te checken in hotel Deli River in Medan. Dit hotel is fraai gelegen in een tropische tuin aan de oevers van de Deli rivier even buiten Medan en onze Sumatra- agent woont hier ook.

Dag-4: Naar Bohorok                                                                                               

In de ochtend volgt nog een stadstour Medan langs de nog bestaande Nederlandse architectuur zoals het Postkantoor en het treinstation dat nog gebouwd is door Nederlanders. In de ochtend vertrek naar Bohorok, het orang oetangs rehabilitatiecentrum. Bohorok (Bukit Lawang) ligt aan de prachtige Bohorok rivier. Onderweg zien we veel palmolieplantages. Het is werkelijk een indrukwekkend natuurgebied met ondoordringbare jungle boven een wildstromende rivier. In dit natuurreservaat wonen de orang oetangs in hun natuurlijke omgeving. Hiervoor moet wel een moeilijke wandeling door de jungle worden gemaakt. Hiervoor is een goede conditie en schoenen met goed profiel vereist. We hebben geluk dat er een aantal naar de voederplaats zijn gekomen en kunnen met behulp van de gids ze lokken met fruit. Ze komen heel dichtbij maar zijn heel rustig en vriendelijk.Eén orang utan pakt de schoen vast van onze medereiziger maar die wil hij wel terug ruilen voor fruit! De enorme bomen en struiken zijn een indrukwekkend gezicht. We zien ook nog andere makaken, met een bootje varen we over een woeste rivier terug naar het resort, dat een knusse indruk maakt met veel hout en bamboe. Overnachting in hotel Bukit Lawang Cottages in Bohorok.

Dag-5: Bohorok naar Brastagi

Na het ontbijt vertrekken we naar Brastagi, het bergdorpje in het Karo hoogland, dit is al sinds de jaren twintig een populair ’tourist resort’ vanwege het aangename koele klimaat en de mooie omgeving. We bezoeken een Karo Batak dorpje Peceren gaan waar de mensen nog in traditionele Karo huizen wonen met vele familie´s bij elkaar. Overnachting in hotel Brastagi Cottages.

Dag-6: Brastagi naar het Toba meer

Een mooie route rijden we vandaag door het Karo Hoogland langs ananas- kruidnagel- en gemberplantages. Onderweg maken we een stop bij het Koningshuis van de Batak Simalungun stam in Pematang Purba en de Sipisopiso waterval. In de middag aankomst in Prapat aan het Tobameer vanwaar de oversteek naar het eiland Samosir, midden in het Tobameer. We overnachten in het prachtig gelegen hotel Toledo Inn aan het meer. ´s Avonds hebben we een heerlijk diner in het gezellige Marysca’s restaurant met Rony’s vocalgroup die de muzikale entourage verzorgen.

Dag-7: Toba meer

Vandaag maken we een tour over dit prachtige eiland. We bezoeken de karakteristieke Toba Batak dorpjes Tomok, met de koningsgraven, Ambarita met haar executie tafels en Simanindo voor de traditionele Toba dansen. Wat ons opvalt zijn de vele Christelijke kerkjes op dit Samosir eiland. Ook worden de mensen begraven in grote opstaande torens. We bezoeken ook een schooltje waar we spontaan worden toegezongen door de kinderen.

Dag-8: Toba Meer via Medan vlucht naar Jakarta op Java

We rijden terug naar Medan via de plantage route. Langs eindeloze palmolie-rubber en cacao-plantages en het sfeervolle plantage stadje Pematang Siantar rijden we terug. In Medan reizen we door naar het vliegveld, vanwaar we om 17.10 uur vliegen met GA 193 naar Jakarta, Java. Na aankomst om 19.25 uur transfer naar het Santika Hotel, een luxe 4-sterren hotel waar mijn man gelijk het bad in duikt. ’s Avonds eten we in de buurt van het hotel.

Dag 9: Jakarta naar Bogor

Vanmorgen maken we een bijzondere tour door de oude stad. We komen langs Sunda Kelapa, de vismarkt, het Fatilah plein met het Jakarta monument en de chinese wijk Glodok. Er is niet veel meer over van de koloniale tijd maar nog wel het Batavia Café waar we schuilen voor een onweersbui en waar mooie foto’s hangen van jaren ’30 en ’40. In de namiddag reizen we door naar Bogor, waar we overnachten in het prachtig gelegen Happy Valley Guesthouse bij een oorverdovende waterval.

Dag 10: Bogor naar Bandung

In de ochtend maken we eerst een wandeling door de rijstvelden. We bezoeken we de botanische tuin. We zien een “black widow” spin van grote afmeting, vele vlinders en prachtige bloemen. Tevens de oude begraafplaats met Nederlandse namen en natuurlijk het bekende Gouveneurspaleis Istana Bogor. Vervolgens rijden we via de Puncak pas naar Bandung. Deze pas is gelegen op 1500 m. hoogte. Verblijf in het karakteristieke Mutiara Hotel in Bandung waar we 3 nachten verblijven.

Dag 11: Bandung

In de ochtend maken we een stadstour langs alle belangrijke gebouwen, langs onder andere de bloemenmarkt, Gedung Sate en het Dago theehuis. Tevens breng ik een bezoek aan het kantoor van onze agent op Java en neemt de chauffeur ons mee naar zijn familie waar we kinderkleertjes en kadootjes achterlaten.

Dag 12: Bandung

Vandaag ontdekken we de omgeving van Bandung: de vulkaan Tankuban Perahu (omgekeerde boot), de warmwaterbronnen bij Ciater (erg heet!) waar we heerlijk onderdompelen en de plaatsjes Cisarua en Lembang, die zeer geliefd waren bij de Nederlandse kolonisten vanwege de koelte. Daarna bezoeken we de Angklungschool van Pak Udjo en spelen we later mee met de kinderen, erg indrukwekkend!

Dag 13: Bandung naar Pangandaran

Na een vroeg ontbijt reizen we per trein in 3 uur naar Banjar, daarna transfer naar Pangandaran. Verblijf in hotel Puri Indah Beach in Pangandaran, een Javaanse kustplaats. We genieten van het zwembad en maken een strandwandeling. Tot onze verrassing is er een Zwitser met een café die heerlijke yoghurt met musli serveert naast ook nog heerlijke maaltijden.

Dag 14: Pangandaran

In de ochtend maken we een tocht door de Green Canyon. Op zich was dit niet zo spectaculair, het is ca. 1,5 uur rijden en eenmaal daar nemen we een bootje naar een waterval. We zien af van de wandeling door de jungle vanwege de hoge temperatuur en rusten uit bij het zwembad waar we de enigste gasten zijn.

Dag 15: Pangandaran naar de Borubudur

We vertrekken vroeg voor deze lange reisdag. De chauffeur brengt ons op het eind van de tocht naar een prachtig hotel gelegen op loopafstand van de Borubudur, het Saraswati Boutique Hotel. We zijn moe maar nemen nog een duik in het heerlijke zwembad.

Dag 16: Bezoek Borubudur en reis naar Yogyakarta

Vroeg in de ochtend bezoeken we de Borubudur na zonsopkomst, dat is een
prachtig gezicht en nog niet zo druk! Het enorme Boeddhistische complex maakt grote indruk op ons. Vervolgens reizen we door naar Yogyakarta. Hier verblijven
we 2 nachten in het in Balinese stijl gebouwde hotel Puri Arta. In de middag bezoeken we de Kraton, het paleis van de Sultan met de stokoude mannetjes die ook nog vloeiend oud Nederlands spreken.  Tevens bekijken we de vogeltjesmarkt Pasar Burung wat een trest gezicht is en  de zilversmeden van Pasar Burung en batik fabriekjes.
Dag 17: Vrije dag Yogyakarta

We doen het rustig aan en gaan wat shoppen op de bekende winkelstraat Marlioboro. De rest van de middag verkennen we de stad ter voet.
Dag 18: Yogyakarta via Solo naar Kediri

Vandaag reizen we verder naar het Oosten. We bezoeken eerst de Prambanan, het grootste Hindoeïstische monument ter wereld. Onderweg doen we de koloniale stad Solo aan met een bezoek aan het paleis van de Sultan van Solo. Het koetshuis staat vol met prachtige koetsen en oude auto’s. Vervolgens is het nog een heel stuk over de weg naar Kediri, waar we ’s avonds aankomen. Onderweg zien we rijstvelden die bewerkt worden door ossen. We overnachten in het koloniale Graha Surya Hotel in Kediri.

Dag 19: Kediri naar Malang

Onderweg stoppen we bij een 84 m. hoge waterval waar ook aapjes rondlopen. Het is een mooi parkje met een stromende rivier. We drinken wat bij het koloniale Kartika Wijaja Hotel alvorens we doorrijden naar Malang, de planterstad.
Dag 20: Malang naar Kalibaru

In de ochtend maken we eerst een city-tour langs alle koloniale gebouwen. We lunchen bij het bekende Toko Oen, een lunchcafé uit de jaren ’30 dat zeer populair was bij de planters die hier hun plantages en huizen hadden. Ze verkopen er zowaar stroopwafels, huzarensalade en natuurlijk saté. We rijden via de plantages rondom Kalibaru naar een Nederlands Guesthouse, het Rumah Kita, waar een aardige Nederlander een paradijslijk guesthouse heeft gecreëerd. Helaas is zijn vrouw overleden en runt hij het nu alleen. Enigste nadeel zijn de 3 moskeeën die in de buurt elke 3 uur hun oproep doen.
Dag 21: Kalibaru naar Lovina, Bali

De volgende ochtend reizen we met in de verte de Bromo vulkaan, die we niet bezoeken naar de ferry oversteek (ca. 0,5 uur) van Ketapang naar Bali. We logeren 2 nachten in het Sunari Villa & Spa hotel. Een heerlijk onderkomen en aan het strand gelegen en met buitendouche. Enigste nadeel is dat de zee hier niet schoon is en we besluiten dan ook onze snorkelexcursie voortijdig te beeindigen. We kopen wel een prachtige quilt waar we nog vele jaren plezier van zullen hebben. Het stadje zelf is op loopafstand waar we beide nachten in een airco restaurant eten omdat het erg heet is.

Dag 22: Lovina strand

We genieten van onze vrije dag aan het strand en staan dan ook niet vroeg op om een dolfijnentocht te gaan maken wat hier goed mogelijk is. Het zwarte Lava-strand is geheel anders dan in het zuiden waar het wit zand is.
Dag 23: Lovina naar Sanur via Ubud

Vandaag maken we een mooie tocht over Bali. We bezoeken de Git-git waterval,
de fotogenieke Ulun Danu Tempel in het Beratan meer, de Bedugul markt en de Jatiluwih rijstterassen richting Ubud, het kunstenaarsdorpje. We brengen een bezoek bij Stichting Sjakitarus, waar kinderen met een handicap een goed tehuis hebben. We reizen door naar Sanur en verblijven nog 2 nachten in het Sri Phala Resort & Villa. We hebben hier een bovenbungalow dichtbij het strand gelegen

Dag 24: Sanur

Mijn man en ik bezoeken de fabriek van de meubelen die wij ook thuis hebben staan. We zijn op zoek naar een ovale tafel met stoelen en slagen ook hierin. Alles wordt keurig verpakt 4 maanden later afgeleverd bij ons huis. ’s Avonds maken we een excursie naar de Uluwatu Tempel waar de indrukwekkende apen- of Kecakdans wordt opgevoerd door een aantal mannen in sari’s. Er zijn hier vele apen aanwezig die proberen om iets te stelen van de vele toeristen. Na afloop worden we naar de kustplaats Jimbaran gebracht voor een heerlijk visdiner op het strand met muzikale omlijsting.

Dag 25: Sanur en vlucht naar huis

De reisgenoten en mijn man gaan nog schoppen en een strandwandeling maken. Ik geniet nog heerlijk van het zwembad en schrijf mijn reisverslag. In de avond transfer naar de luchthaven voor de MH 852 vlucht om 19.20 uur naar Kuala Lumpur. Aansluitend om 23.55 uur volgt de lange vlucht naar Amsterdam Schiphol.
Dag 26: Aankomst om 06.35 uur op een koud en nat Schiphol.

Reisverslag van familie Wijers op Sumatra, Indonesië in juli/augustus 2016:

We zijn enorm aan het genieten van de prachtige natuur hier. In Tangkahan hebben we gelogeerd in een prachtig gelegen maar erg primitieve lodge aan het water. Een heel bijzondere ervaring. Olifanten gewassen, ook babyolifantjes. En aansluitend een jungletocht samen met de indrukwekkende beesten. Wauw!
Ik heb wel even moeten wennen aan de primitieve levensstandaard in Sumatra. Dat had ik niet verwacht. Mooi om te zien… Kleurrijke en erg vriendelijke mensen. Maar haast gênant om daar als westerse toerist alles te bekijken. Wetend hoe wij ons leven leven.Opvallend wel dat de mensen wel een gelukkigere indruk wekken, dan de gemiddelde westerling.
Ook Bukit Lawang was prachtig. We waren bij aankomst aangenaam verrast door de accommodatie. Geen open verbinding met de jungle, en dus ook een aanzienlijk verkleind risico op de toch wat te grote achtpotige die we op onze kamers in Tangkahan hebben mogen ontvangen.
De jungletrekking vonden we geweldig. We hebben zes oerang oetans gezien. Twee er van waren baby’s en kwamen het fruit uit onze handen ophalen en bleven even spelen.
Aan het einde van de tocht hebben we moeten rennen om een moederaap achter ons te laten. Zij zette de achtervolging namelijk in. Dat was wel even spannend. De terugtocht hebben we met rubber banden gedaan. Vanuit de tubes bekeken we de jungle…
Erg indrukwekkend….
We zijn net aangekomen in brastagi. Morgenvroeg gaan mark en ik de zonsopkomst hier bekijken want je schijnt de lava te kunnen zien van de sinabung vulkaan. We zijn vandaag na een lange reis weer terug gekomen in de oase: Deli River.
Onze chauffeur Erwin hebben we bedankt voor zijn fantastische begeleiding. Hij loodste ons door het chaotische verkeer en de bumpy roads. Daarnaast gaf hij zo goed mogelijk uitleg over de flora en fauna en de cultuur van sumatra. We hebben veel van hem geleerd. Waar komt kaneel, kruidnagel nu eigenlijk vandaan? En hoe groeit rijst nu eigenlijk precies. Veel fruitsoorten kenden we niet en hebben we nu voor het eerst geproefd.
Erwin bracht ons ook waar mogelijk in contact met de lokale bevolking. Erg leuk. We zijn naar Brastagi geweest waar we ’s ochtends om vier uur zijn gestart met een wandeling om de Sinabung vulkaan te bekijken en de zonsopkomst mee te maken. Naar het schijnt een veel minder toeristische beleving dan de bromovulkaan. Ik vond het een pittige klim maar dat was zeker de moeite waard.Na Brastagi zijn we naar Samosir gereden waar we veel hebben gezien en beleefd over de oude batak cultuur. Zelfs onze pubers waren geboeid en deden vol enthousiasme mee aan de bezoeken aan de families in de batakhuizen en danste mee met de traditionele dansen. Leuk om te zien.
We hadden kadootjes voor de kindjes meegenomen waardoor het contact wat gemakkelijker werd gemaakt.
Nu rusten we nog even uit van de lange reis en morgenvroeg op weg naar Yogyakarta Java!! 

We zijn nu voor de derde dag in yogyakarta. De eerste dag hebben we in ons hotel doorgebracht. Dat is werkelijk het mooiste hotel wat we ooit hebben gezien, prachtig!! De architectuur is gebaseerd op de Borobudur. Donkere stenen met daar tegen contrasterend de meest prachtige tuin die je je kunt voorstellen. Een zwembad van 70 meter wat door die tuin kronkelt. Ik zal je de foto’s eens laten zien, daar zou ik echt een keer naar toe gaan Priscilla. Geweldig!!
Gisteren zijn we naar de Borobudur geweest. Ook prachtig! We hebben geen gids genomen omdat we er al veel over gelezen hadden.
Na de borobudur en de andere twee tempels te hebben bezocht zijn we naar het kraton geweest. We werden er rondgeleid door een oud vrouwtje wat volgens ons een heimelijke liefde koesterde voor de 9e sultan. Het was aandoenlijk om te beluisteren.
Na het kraton werden we dmv becaks naar het waterpaleis gebracht. Een leuk verhaal wat daarachter schuilt maar van de plek zelf waren we niet zo onder de indruk. Goed dat er binnenkort geld vrijkomt om dit te restaureren.
Java is ietsje meer geciviliseerd dan Sumatra. Maar de levensstijl is nog steeds erg primitief. De infrastructuur is duidelijk beter dan die van Sumatra. Dus het vervoer hier verloopt wel efficiënter.
De fietstocht vandaag begon in de drukke stad Yogya. Best riskant om te fietsen tussen dat drukke gekrioel. Toen we buiten de stad kwamen hebben we het erg leuk gehad. We hadden een erg leuke gids, Vivi. Ze bracht ons op verschillende plekken waar we zagen hoe de lokale bevolking leeft en werkt. We bezochten een klein bedrijfje waar kroepoek werd gemaakt. Daarna hebben we rijst mee geoogst en ‘ontkorrelt’. We hebben een tempeh werkplaats bezocht en hebben ook daar meegeholpen. Mees heeft een stenenmaker geholpen en was erg onder de indruk van de zwaarte van zijn werk. Het meest bijzonder vond ik het banksysteem. De investeringen in de kalveren en de persoonlijke stalletjes met ieders investering welke zorgvuldig werd bewaakt en verzorgd. Leuk ook om te merken hoe de organisatie hiervan in elkaar stak.
Vanavond gaan we naar het ramayana ballet. Lijkt me ook heel bijzonder tegen de achtergrond van de prambanan tempels. Het Ramanyana ballet was prachtig! De gids had het verhaal voorafgaand goed uitgelegd zodat het prima te volgen was. De prambanan tempels op de achtergrond zorgden voor het ideale sfeerplaatje, erg mooi!
Na kalibaru zijn we aangekomen in bali. We zitten in het duikresort genaamd Mimpi wat droom betekend. Het is hier werkelijk prachtig. We eten S’avonds op het strand tijdens de zonsondergang met het geluid van marimba’s erbij. Gisteren zijn we samen met de kids wezen duiken.  Dat was erg bijzonder.
Mees vond het spannend. Hij wilde eerst alles helemaal onder controle hebben alvorens onder water te gaan. Sam durfde zichzelf wat beter over te geven. We hebben 45 minuten gedoken en hebben prachtige vissen gezien. Er kwam zelfs een seaturtle in beeld. Wel wat verder weg, maar we hebben hem gezien!!
Vandaag gaan we uitrusten. We hebben een afspraak in de spa gemaakt dus dat gaat vast lukken!
Morgen naar zuid Bali voor de laatste paar dagen…

Hartelijke groeten ook van de rest van het gezin!


14. Azoren, Portugal april 2009

AzorenAzoren.2Azoren.3Azoren.dolfijnenAzoren. Ponte Delgada

Als er één vakantie is geweest waar wij echt helemaal van ondersteboven waren dan is het wel de Azoren-eilanden geweest! Dit is een groep van 9 eilanden, onder zelfstandig Portugees protectoraat, gelegen in de Atlantische oceaan ter hoogte van Portugal. Ze liggen op 1300 km. afstand van het vasteland en de volgende stop is Amerika. Het wordt dan ook vaak aangedaan door cruiseschepen, die kun je zien liggen in de haven van de hoofdstad, Ponta Delgada op het hoofdeiland Sao Miguel. Vanaf de 19e eeuw waren deze eilanden erg in trek bij walvisvaarders. Tegenwoordig houdt het merendeel van de bewoners zich bezig met vissen (vooral op tonijn) en veeteelt. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over de ruige kusten en genieten van de mooie bloemenpracht. Sao Miguel We logeren de 1e nachten in een authentiek hotel midden in de binnenstad van Ponte Delgada in hotel ‘Do Colegio”. Dit was voorheen een muziekschool en de kamers zijn genoemd naar instrumenten. We verkennen de hoofdstad met een bezoek aan de Sao Sebastiao kerk in Emanuel stijl en de haven. We vertrekken en rijden langs Delva, verschillende kleine meertjes naar de grote meren Lagoa Azul en Lagoa Verde. We maken een wandeling rond het grootste meer en picknicken bij Moisteiros aan de noordzijde. Via een prachtig park rijden we weer terug naar de hoofdstad. We bezoeken ’s ochtends het fort met militair museum uit de Renaissance tijd, er is nog veel bewaard gebleven. Het grote museum is helaas gesloten. Vervolgens rijden we langs de zuidkust via Lagoa en Vila Franco di Campo, de voormalige hoofdstad, naar Furnas. Dit bronwateroord is dé plaats om geothermale activiteiten onder het aardoppervlak te bezichtigen. Er is hier ook een kratermeer, Caldeiras das Furnas. Ons hotel is net een sprookje, het ligt grenzend aan de 12 ha. grote botanische bloementuin met enorme bomen en struiken uit de hele wereld. Terra Nostra Hotel heeft ook een eigen natuurbad met geothermische activiteiten , het is dan ook behoorlijk warm. Een rijke koopman uit Boston Thomas Hickling heeft dit aangelegd eind van de 19e eeuw. We beginnen de dag met een mooie wandeling door de heuvels van Furnas. Vele koeien en geiten kruisen onze wegen. Na een half uur regent het pijpestelen en keren we terug naar het hotel. We rijden richting Povoacao waar we lunchen in een café. Aan het eind van de dag neemt Gerard nog een duik in het natuurbad en verken ik de botanische tuin. We maken een mooie wandeling bij Furnas en rijden dan vervolgens naar Nordeste aan de oostkant. Gepicknickt om een prachtige plek bij een Miradouro (uitkijkpunt), met aangelegde tuin en zelfs wc’s. Nordeste is een knus havenstadje, en ons hotel: Estelegem dos Cherigos ligt prachtig hoog op een heuvel met uitzicht over het stadje en de zee. We eten verse vis ’s avonds en genieten van het prachtige uitzicht. We maken een wandeling door het Park Florestal waar geen mens te zien is. Leuk ritje langs de kust gemaakt en ’s middags lekker geluierd bij het zwembad van het hotel. Vanaf Nordeste rijden we vervolgens naar de noordkust terug naar Ponta del Gada. We lunchen in de buurt van een theeplantage. We kwamen langs de bekende Lago da Fogo meren maar alles was gehuld in een dichte mist, dus die mooie groenblauwe kleur hebben we niet gezien. Sao Jorge De volgende ochtend hebben we nog vrij voordat we gaan vliegen in 3 kwartier met een propellorvliegtuigje naar het 2e eiland: Sao Jorge. Aangekomen in Sao Jorge worden we netjes afgehaald door Antonio, die ook een B & B heeft. We logeren hier 5 nachten in het landelijk gelegen Quita do Carnaival. Maria is hier de lady of the house en het is een voormalig landgoed met kaasboerderij, alles is nog in de oude staat en het is een levend museum! Op Sao Jorge lopen we 2 uitgezette wandelingen. We beginnen op 700 m. hoogte waar we naar toe worden gebracht. We dalen door de mist af naar beneden met veel wind. Het pad begint rotsachtig en steil en het is best moeilijk lopen op sommige stukken. We lopen langs het meer van Santo Christa waar kokkels worden gekweekt. We vervolgen onze weg langs de zee met pittige stijgingen. De noordkust is frisser en winderig, hier wonen weinig mensen. Ons pad eindigt bij het enigste café in Faja de Cuberus, vanwaar we weer worden opgehaald. Prachtige vergezichten en goed weer gehad. In totaal zo’n 10 km. afgelegd. De volgende wandeldag regent het helaas de gehele dag, we besluiten hierdoor de verkorte wandeling te doen. We worden op 300 m. gedropt en lopen bergaf naar de zee, bij Sao Jao. We liepen langs verlaten huisjes en een kerkje. ’s Middags rusten we uit en ’s avonds eten we in ons favoriete restaurant aan de haven. De volgende dag blijkt een festiviteitendag en vieren de mensen de heilige Sao Jorge, waar dit eiland naar is vernoemd. Ook de Engelsen eren St. George als de drakendoder. Na de mis was er een processie met het beeld dat werd meegedragen. ’s Middags was er traditionele muziek en een feestmaal voor het hele eiland! Ook wij werden spontaan uitgenodigd, wat toch wel heel bijzonder was. Ook deze dag gaan we weer wandelen door het nationale natuurpark naar de vuurtoren. Het mooie park werd al in 1965 aangelegd. In het park lopen ook herten, kippen en andere dieren. Vanaf het eindpunt kun je als je geluk hebt walvissen zien in de zee diep onder de kliffen. Ca. 7 km. gewandeld. De volgend ochtend vliegen we naar het laatste eiland dat we aandoen, Terceira. Een totaal ander eiland dan Sao Jorge, dat erg rustig en verlaten was. op Terceira is een Amerikaanse vliegbasis en het is hier dan ook veel bewoonder en drukker dan op Sao Jorge. De hoofdstad, Angra do Heroismo, staat op de Unesco werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Er zijn prachtige gebouwen en de haven is ook een plaatje. Er liggen hier veel zeilschepen van rijke zeilers te pronken. Het heeft ook een prachtige botanische tuin. Vanaf het monument op de heuvel kun je de stad zien liggen en de haven. We verblijven in een wel erg luxe Quinta des Merces, de Spaanse royalty heeft hier ook gelogeerd en we voelen ons werkelijk in koninklijke sferen. Het is een landhuis uit de 18e eeuw, prachtig gerestaureerd. ’s Avonds eten we in de haven bij een heerlijk visrestaurant. De volgende ochtend gaan we iets doen wat we al lang wilden: op zoek naar dolfijnen en walvissen! Per zodiac rubberboot varen we over de oceaan op zoek naar deze mooie zoogdieren. Dolfijnen meer dan genoeg gezien, hele scholen komen langs de boot voorbij, maar helaas geen walvissen. Terug op de wal rijden we nog naar een natuurpark Mount St. Brasil om daar te lunchen met mooi uitzicht. Dan eindigt onze prachtige vakantie op de Azoren. Echt een aanrader voor iedereen die van natuur, wandelen, bloemen en ruige kusten en kliffen houdt. Oh ja en het lekkere eten met veel verse vis! We vliegen met Air Berlin terug naar Dusseldorf, waar onze reis was begonnen.


15.  Thailand Laos en Cambodja reis in de winter van 2008.

Bangkok.met de longtailbootBangkok. wachters in het Royal PalaceBangkok.Wat BenchamamophitBangok.offers tempelChang Dao. Olifantenkamp Chang DaoChiang Mai.Akha minderheidKoh Chang.bungalowkamer Tropicana Resort62. Luang Prabang.tempel in Luang Prabang bouwstijl67. Luang Prabang.jonge monniken76. Laos.Wat XiengThong Tempel73. Laos.excursie naar Kuangsi Watervallenkinderen van Laos95. Cambodjaanse Boeddha110. Siem Reap.110.Ta Phrom op z'n best111. Siem Reap.Pre Rup TempelLa Villa hotel kamer

Dag 1: aankomst in Bangkok

Na aankomst op de luchthaven worden we door de chauffeur naar het authentieke Old Bangkok Inn gebracht in de verzengende Thaise hitte. Bangkok is voor mij alweer het 3e bezoek en sinds 2000 is het alweer uitgebreid en gegroeid. Het heeft nu 10.000.000 inwoners beslaat een gebied van 1500 km2. We gaan eerst Bangkok verkennen, het hotel ligt vlakbij het Democratisch monument en de Phra pier nr. 13. We bezoeken een aantal tempels, eerst naar de grote staande Boeddha van 32 m. bij de Wat Indrawihan. Aangezien het vandaag een nationale feestdag is ter ere van Boeddha zijn vele mensen vrij en gaan naar de tempel om hun eer te bewijzen. Daarna bezoeken we de Wat Benchamophit, de marmeren tempel. Vervolgens hebben we de lucky Boeddha nog gezien, en dat was heel speciaal omdat deze alleen 1 x per jaar op deze feestdag te bewonderen is. Ook wordt er een nieuw pak en shirts voor Gerard gemaakt en deze worden op de laatste dag van onze vakantie bij het hotel gebracht. De gezellige wijk bij Rampurtri is ideaal voor leuke souvenirs te kopen en restaurants of bars te bezoeken. Het is een oude hippiewijk.

Dag 2: Bangkok

’s Ochtends eerst een bezoek gebracht aan het Royal Barge Museum, misschien niet voor de hand liggend, maar een gelegenheid om de prachtige koninklijke sloepen te zien laten we niet aan ons voorbij gaan. Daarna zijn we naar o.a. de Wat Phra Keo geweest, dit koninklijke paleis hadden we al gezien maar het is zo groots en zo indrukwekkend dat we er nog een keer naar toe zijn geweest. De emerald Boeddha zit hoog op een troon en is alleen door monniken die hem kleden aan te raken. Het is het heiligste Boeddhabeeld van heel Thailand. De Wat Po ligt ook op dit terrein en hier kun je een geweldige massage ondergaan. Met een tuk tuk door het drukke chaotische verkeer zijn we naar een seafoodmarket geweest waar je alles kon uitproberen. ’s Avonds naar de bekende backpackersstraat de Khao San Road gelopen waar allerlei shops voor backpackers zijn. Ook hier vele massage parlours aanwezig voor 100 Baht kun je je heerlijk laten masseren!

Dag 3: excursie Bang Pa In en Winamek Paleis en nachttrein naar Chiang Mai

We worden na een heerlijk ontbijt opgehaald en naar het Bang Pa In Zomerpaleis van Koing Chulalongkorn gereden. Deze 19e eeuwse Koning is erg belangrijk geweest voor Thailand en hij heeft een aantal gebouwen geschonken gekregen van verschillende koningen en regeringen. Het is gebouwd in de Victoriaanse en Franse stijl en ligt in een prachtig aangelegde tuin. Daarna zijn we bij het grootste teakhoutengebouw ter wereld geweest, het Vimamek Paleis. Het is geheel verplaatst in 1900 vanuit de provincie Chonburi. Vervolgens opfrissen op de kamer en dan reizen we met de nachttrein in 1e klas naar Chiang Mai. Dit is geen overbodige luxe, we hadden al eerder 2e klas gereisd en dan heb je geen afgesloten coupé maar lig je met vele Thai en toeristen in een open cabine. Het gesnurk was toen niet van de lucht dus we dachten als we het nog eens doen dan wel in 1e klas!

Dag 4: Chiang Mai

Na aankomst bezoeken we eerst de belangrijkste tempel van het noorden van Thailand, de Doi Suthep. Deze tempel ligt bovenop een heuvel en je kunt er zelfs met een kabelbaan naar toe, maar wij zijn sportief en lopen de vele trappen omhoog. Het heeft een prachtige binnenplaats met een enorme gouden chedi waar een relikwie van Boeddha wordt bewaard. Vervolgens brengen we een bezoek aan de diervriendelijke dierenthuis van Chiang Mai. Naast panda´s die te leen zijn uit China is er ook een witte tijger en andere Aziatische en Australische dieren. In de middag bezoeken we 2 boutique hotels, het Manathai Village en Banthai Village. We verblijven zelf in het Downtown Inn hotel, ideaal gelegen aan een zijstraat van de Nightmarket welke enorm is uitgebreid sinds we hier 8 jaar eerder zijn geweest. Het heeft wel 600 kramen en vele winkels eromheen.

Dag 5: richting Chiang Khong

In de ochtend hebben we eerst het olifantenkamp bij Chang Dao bezocht. Het wordt steeds meer een issue om deze kampen te bezoeken en op olifanten rijden wordt nu sterk afgeraden ivm de dieronvriendelijke training die er aan vooraf gaat. We hebben dat hier dan ook niet gedaan. Daarna doorreis naar Thaton, waar we hebben geluncht. Onderweg hebben we een Karen/Padaung dorp bezocht, dit zijn minderheden uit Birma die gevlucht zijn voor het regime. De kinderen beginnen al op hun 4e of 5e jaar met het dragen van de loodzware ringen, wat toch wel kindermishandeling is. Vervolgens een Hmong dorp bezocht, deze minderheid komt uit Mongolië/China en neemt het niet zo nauw met de hygiëne. Mae Salong is een Chinese nederzetting bevolkt door Chinezen die gevlucht zijn voor de Kuomintang in 1947. We verblijven 1 nacht bij het Namkhong Riverside Hotel dat ook door Chinezen wordt gerund wat blijkt aan het diner dat meer Chinees dan Thais is. Het is ideaal gelegen aan de Mekong rivier die we de volgende dag zullen oversteken naar Laos.

Dag 6: Laos Luang Say Cruise

Met een gammele kano worden we naar de overkant gebracht waar we bij de douane een stempel in ons paspoort krijgen, een zg. visum on arrival. We stappen aan boord van de Luang Say cruiseboot, een authentieke van hout gemaakte boot die in 2 dagen tijd naar Luang Prabang vaart. Onderweg maak je dan verschillende stops bij kleine dorpjes aan de Mekong. Zo bezoeken we de Lao Lum minderheid, of te wel het lagelanden volk, oorspronkelijk afkomstig uit Yunnan, China. Op hoger gelegen grond leven de Lao Thueng, bewoners van de hoogvlakte. Er heerst veel armoede en de kinderen zijn erg blij met wat ze krijgen van de toeristen. ’s Avonds komen we aan in Pakbeng waar we in een authentieke Lodge slapen. Ook het diner ’s avonds is inclusief en wordt geserveerd op het terras van de Lodge.  Er wordt druk gebouwd aan een brug over de Mekong naar Thailand.

Dag 7: Luang Say Cruise

Na een lekker ontbijt varen we weer vroeg weg over de Mekong. Aan boord worden we verwend met allelei lekkernijen en drankjes. We stoppen bij Ban Xanghai, een Hmong dorpje waar vrouwen sjalen en geweefde lappen verkopen en de mannen maken Laolao, een zelfgestookte whisky. Laos is dunbevolkt met maar 6 miljoen mensen en die wonen vooral aan de kusten. Na aankomst voor Luang Prabang bezoeken we de Pac Ou grotten met maar liefst 4000 (!) Boeddhabeelden. Ze staan ook op de Unesco werelderfgoedlijst en de Australische regering heeft ze gerestaureerd. De gids staat ons aan wal al op te wachten en brengt ons naar het Thongbay Guesthouse, even buiten Luang Prabang gelegen. We hebben een traditionele bungalow en kijken uit over een zijtak van de Mekong, erg mooi uitzicht! Het wordt gerund door een aardige Zwitser met zijn Thaise vrouw.

Dag 8: Luang Prabang

Een vrije dag in Luang Prabang die we benutten om meerdere van de 32(!) tempels of wats te bezoeken. Sommige hebben een school voor monniken erbij, hier kunnen plattelandsjongens educatie krijgen wat voor veel ouders een uitkomst is omdat het gratis is. We rusten lekker uit en bezoeken nog wat hotels in de middag zoals het luxe Maison Souvannaphoum, de voormalige residentie van de kroonprins, het Villa Santi, een traditionele villa met kamers in de tuin, de River Lodge zonder zwembad en het 4 Nagas boutique hotel. ’s Avonds bezoeken we de nachtmarkt die tot 22.00 uur duurt en waar vele souvenirs verkocht worden die gemaakt worden door de minderheden uit de omgeving.

Dag 9: Luang Prabang

Vanochtend zijn we al voor 06.00 uur opgestaan om een wel heel bijzonder tafereel mee te maken: het voeden van de monniken. Onze gids heeft voor een grote kom rijst gezorgd en wij mogen aan de straatkant meehelpen met uitdelen van de rijst! Een hele belevenis en zoveel monikken hebben we nog nooit bij elkaar gezien. Het is ook een feestdag dus zijn er lekkernijen voor de vele monniken. Vervolgens zijn we naar het Nationaal museum/paleis geweest. Hier heeft de laatste koning tot 1975 geleefd voordat hij werd afgezet en naar een werkkamp werd vervoerd. De Ho Phra Bang tempel is recentelijk gebouwdom een belangrijk Boeddhabeeld te wassen en kleden op Boeddhadag. De wandschilderingen in het paleis zijn gemaakt door een Fransman en geven het Laotiaanse leven goed weer rond 1930. Na de lunch worden we naar de bekende Kuang Si watervallen gereden die op 3 kwartier van Luang Prabang liggen. We bezoeken onderweg weer een dorpje van de Lao Lum die wel electriciteit hebben maar het doet armoedig aan. Ze maken hier vellen van rivierwier. De watervallen zijn een plaatje en je kunt hier een verfrissende duik nemen. We bezoeken nog een belangrijke tempel op de terugweg, de Wat Xing Thong en eten in een goed restaurant.

Dag 10: vlucht naar Vientiane.

Transfer naar de luchthaven voor een korte vlucht naar de hoofdstad van Laos, Vientiane. Deze slaperige hoofdstad geeft een wat chaotische en vieze indruk na Luang Prabang. De Sisaket tempel is de belangrijkste en oudste tempel in Laos en staat ook op de Unesco werelderfgoedlijst. De Fransen hebben hier een replica van hun Arc de Triomf gebouwd, het Patuxai monument. We verblijven in het Mali Namphu Hotel, centraal gelegen bij de grote fontijn Nam Phu. Ook hier bezoeken we wat hotels, waaronder het Lao Plaza hotel, een toeristisch hotel in Laotiaanse stijl, maar wel in het drukke gedeelte gelegen. Tevens het Intercity hotel, een leuk boutique hotel met vele mooie Laotiaanse kunst en daarna nog het Beau Rivage Mekong hotel, ook een boutique hotel.

Dag 11: Vientiane

We bezoeken het indrukwekkende Nationaal museum, er is hier vanalles te zien van de steentijd tot de Vietnam oorlog waarbij duidelijk wordt dat Laos zeer heeft geleden onder de bombardementen. Er zijn immers meer bommen op Laos gevallen dan op Vietnam in de oorlog, dit komt voornamelijk omdat de Ho Chi Minh trail om de Vietnamese Vietcong te bevoorraden door Laos heen liep. Een bezoek aan de bekende Wat That Luang tempel mag ook niet ontbreken op je lijstje. De middag rusten we uit, je kunt ook nog het Boeddhapark, dat is gelegen op 26 km. afstand, bezoeken maar dit hebben we niet gedaan. ’s Avonds zijn we naar een muziekvoorstelling geweest in een restaurant.

Dag 12: vlucht naar Siem Reap, Cambodja

We vliegen met de nationale luchtvaartmaatschappij van Laos, Lao Aviation en de toestellen zien er vrij nieuw uit. Er gaat maar 1 vlucht per dag naar Siem Reap en het toestel zit dan ook helemaal vol met toeristen. De Airport van Siem Reap doet erg modern en nieuw aan, het is pas gebouwd blijkt. We verblijven in het Casa Angkor hotel, een ideaal gelegen hotel dichtbij het centrum en rustig gelegen. Siem Reap is wel een toeristenstad, het heeft vele hotels en alle toeristen komen voor de tempels en ruïnes van de Khmer die op ca. 6 km. afstand van de stad liggen. Het is heet hier omdat Siem Reap en de tempels in een dal liggen. Vanaf april wordt het helemaal heet en is het af te raden om de tempels dan te bezoeken. We kopen een 2-daagse pas en bezoeken eerst de bekende Angkor Wat tempel, gebouwd in de 12e eeuw en net als alle andere tempels in een Hindoeïstische stijl. Er zijn sterke aanwijzingen dat het een mausoleum voor de koning (Surya Varman 2e) was die na 40 jaar bouwen het nog net voltooid heeft gezien. De tempel was gewijd aan Vishnu en het heeft 600 m. unieke decoraties en reliëfs van apsara’s (danseressen) en devata’s (godinnen). Vervolgens bezoeken we Angkor Thom, dit betekent grote stad en stelt een episode uit de epos de Ramayana voor. De Bayontempel die de godenberg Meru weergeeft, ligt in het midden van de stad. Je treed binnen door de straat der reuzen met gebeeldhouwde beelden voor de zuidpoort. Op elk uiteinde staat een gezicht afgebeeld die naar alle windrichtingen kijken. Deze stad was bevolkt door 100.000 inwoners en er stonden vele houten huizen en gebouwen die allemaal verdwenen zijn. Het olifantenterras was gebouwd zodat de koning vanaf dit terras de processies en optochten kon gadeslaan. Het terras van de leprakoning was genaamd naar het beeld van de konin, de stichter van Angkor, die na een ziektebed van lepra is overleden.

Dag 13: Siem Reap

Vandaag bezoek ik alleen de overige tempels van de grote rondgang. Gerard vind het te warm en vermaakt zichzelf wel in het zwembad van het hotel. Eerst de Preah Khan, genaamd heilig zwaard, gebouwd ter ere van de koning’s vader en het is één van de grootste tempelcomplexen van Angkor. Hier staan er een aantal bomen die vergroeid zijn met de tempel en dat geeft een bijzondere sfeer. De Neak Pean (opgerolde slang) is een vierkant bastion waar water in werd verzameld tijdens het natte seizoen. De Pre Rup is de oudste tempel uit de 10e eeuw en was ook gebouwd als een mausoleum. Het heeft 5 tempeltorens en is gebouwd als een tempelberg. ’s Avonds de stad nog verkent en heerlijk gegeten bij een restaurantje buiten op het balkon.

Dag 14: excursie Chong Kneas en vogelreservaat Prek Toal.

Je zou bijna vergeten dat Cambodja ook nog mooie natuur heeft en vandaag gaan we dat bezichtigen. Het drijvende dorp Chong Kneas ligt op het enorme Tonle Sap meer. De huizen en alle gebouwen zijn gebouwd op palen zodat het meer kan uitdijen tijdens de moesson wanneer het wel 12.000 km2 kan worden. Het meer is het grootste en visrijkste meer van heel Zuidoost Azië. Het is in 1997 uitgeroepen door Unesco als biosfeerreservaat, wat betekent dat de dieren en vogelsoorten die er voorkomen beschermt zijn. We stappen over in kano’s en varen naar het begin van het vogelreservaat, hier moet je ook apart voor betalen. We zien allerlei vogels zoals ibissen, pelikanen, een ijsvogel, kraanvogels, comoren, zilveren en witte reigers. Een verrekijker en telelens is een must. We bezoeken na afloop nog het Prince of d’Angkor 4-sterren hotel, dat een superdeluxe hotel is en centraal gelegen.

Dag 15: Battambang

Vandaag staat ons een lange rit te wachten naar de Franse stad Battambang. Het 2e gedeelte van de weg is nog niet geasfalteerd en het stof dwarrelt overal in de auto neer. Inmiddels is de weg klaar en de reistijd een stuk korter. Alles wordt door de lokale mensen op fietsen en brommers vervoerd tot hele varkens aan toe, we kijken onze ogen uit! Battambang is een grote stad voor de grens met Thailand en heeft 350.000 inwoners. De koloniale gebouwen verkeren in zeer slechte staat helaas. We verblijven in La Villa, een authentieke Franse patriciërshuis met openslaande deuren naar het balkon, een hemelbed en een bad op pootjes, helemaal onze stijl! De eigenaar is Frans en zijn vrouw Vietnamees. De villa werd gebouwd door een voorname Cambodjaan en de Vietnamezen hadden hier een hoofkwartier tijdens de oorlog. De winkels en restaurantjes zijn niet bijzonder, het is er druk en heet dus besluiten we de rest van de dag bij de koele villa door te brengen.

Dag 17: Op naar Koh Chang!

De chauffeur komt niet op tijd en we hebben een hele dag rijden voor de boeg dus vertrekken we enigszins verlaat naar de Thaise grens. We lopen de grens over en Gerard wordt nog gevraagd de tas open te maken en alles eruit te halen. Vriendelijk zijn ze niet de douaniers. Je kunt ook nu in één dag van Siem Reap naar Thailand rijden nu de weg verbeterd is. De ferryboten naar Koh Chang, het olifanteneiland, varen regelmatig dus komen we ruim op tijd aan bij ons hotel, het Koh Chang Tropicana resort. Er zijn hier 77 cottages, sommigen met 2 verdiepingen, en die liggen in een mooie tuin aan het strand van Klong Praw Beach. We genieten van de ondergaande zon, een lichte maaltijd en gaan vroeg ons bed opzoeken na de lange rit.

Dag 18 tm 21: Koh Chang

Het is genieten aan het rustige strand met een heerlijke warme zee. De seafood is hier geweldig en we eten dan ook elke avond heerlijke vis en schelpdieren. We huren een kano en roeien naar een eilandje in de buurt over een rustige zee. Je kunt hier ook duiktours maken of gaan snorkelen, het water is erg helder en we zien o.a. vele zee-egels die van die lange stekels hebben en prachtige vissen. Tevens nemen we elke dag een heerlijke massage! Aan alles komt een eind en zo ook aan onze vakantie, we worden weer netjes opgehaald in ca. 4 uur naar Bangkok gereden. Hier hebben we nog een laatste opfrisbeurt bij het Queens Garden hotel alvorens we naar de luchthaven worden gebracht voor onze vlucht met China Airlines terug naar huis. Einde van deze prachtige reis!


16. Reisverslag studiereis China 2007

China Tempel van de HemelChina vlagChina etenChina XianChina etentje met agentChina zomerpaleisChina guilinChina riksja BeijingChina Verboden Stad

Zondag 25 februari: vertrek Schiphol.

Na het verzamelen op Schiphol en het wijzigen van mijn naam in het ticket (spelfout), vertrokken we op tijd om 19.00 uur met de CZ 346 vlucht naar Beijing. CZ-vlucht: in verband met het einde van het Chinees Nieuwjaar is de vlucht overvol en kunnen we niet bij elkaar zitten. De temperatuur is erg hoog en de beenruimte krap, niet de ideale omstandigheden voor een nachtvlucht. Wel is de maaltijdservice snel, maar de vegetarische maaltijd (2x bonen met aardappels voor diner en ontbijt) niet erg geschikt/lekker. De getoonde films zijn alleen in het Chinees op 1 Spaans sprekende film na, maar helaas ben ik deze taal niet machtig.  Engelstalige ondertiteling zou al een hele verbetering zijn, hoewel de letters dan wel erg klein worden op het scherm.

Maandag 26 februari: aankomst Beijing.  

Na aankomst om ca. 11.30 uur worden we opgehaald door de vriendelijke dame. Ze is vlot in haar Engels, goed te verstaan en behulpzaam. Na een kort bezoek aan het Qianmen Hotel voor de lunch, ons onderkomen voor de komende 2 nachten, vertrokken we voor een bezoek aan de Tempel van de Hemel (Tiantan). Ondanks dat één van de tempel in de steigers stond, blijft dit een indrukwekkend monument en niet te missen als excursie in Beijing. De excursie duurde ca. 1,5 uur. Daarna bezochten we een zijdewinkel met fabriek, hoewel toeristisch toch interessant om te zien hoe een zijdedraad tot stand komt. Alleen zijn de prijzen hier exorbitant hoog, zo bleek later. Het diner in het Imperial Restaurant of Heaven (Yushan Tiantan) was meer dan we op konden en lekker (een 9). Daarna bezochten we de Kongfu Show, erg indrukwekkend en spectaculair! Je mag tijdens de show niet met flits fotograferen, wel na afloop als de acteurs zich voorstellen. Verblijf in Qianmen Hotel****: prima, centraal gelegen hotel, wel wordt er in de omgeving (richting de Verboden Stad) verbouwd en hierdoor zijn vele winkels en restaurants gesloten. Een lobby tevens bar met zitjes, business center en winkeltje aanwezig. Het restaurant biedt een uitgebreid ontbijt en goede avondmaaltijden. De kamers met badkamer zijn standaard, voorzien van alle gemakken. Het enige nadeel waren de liften, 2 waren er niet in gebruik tijdens ons verblijf.

Dinsdag 27 februari: Beijing.

Vandaag stond een bezoek aan de Muur bij Mutianyu op het programma. De rit er naar toe duurt ca. 2 uur. Het voordeel daar is dat je per kabelbaan naar boven kunt en daardoor een klim van te voren bespaard. De toeristische kraampjes zijn wel vervelend, je moet erlangs zowel op de heen- als de terugweg. Enige nadeel is dat je niet lang op de muur kunt lopen, na ½ uur naar links kom je op het eindpunt en naar rechts is het erg stijl. De lunch werd gehouden in het Huiroujian Restaurant op 15 minuten rijden van Mutianyu. Deze was, op verzoek, met veel groente en één van de lekkerste gerechten van onze hele reis: zoete aardappels met caramel. (een 8). Na terugkomst in Beijing maken we een Hutong tour met een rickshaw bij de Belltower, een beetje toeristisch, wel aardig door een bezoekje aan een Chinese familie. Nadeel: je zit maar 20 minuten in de rickshaw. Zelf fietsen blijft het leukst! ’s Avonds hadden we het Peking Roast Duck diner in Quanjude Restaurant met Zhongke, Hu Nannan en Yu Ning Ning. Het was al een heel feestmaal op zich met talloze heerlijke gerechten, maar naar afloop kwam ook nog de enorme taart voor mijn verjaardag, waar we de volgende dag ook nog van gegeten hebben! (een 9,5).

Woensdag 28 februari: Beijing – Xian.

Na het ontbijt brachten we een bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad. Dit voormalige keizerlijke paleis blijft indrukwekkend,  het maakt niet uit hoe vaak je geweest bent. Het is wel toeristischer geworden door de aanwezigheid van een Starbucks en souvenirwinkeltjes die goede zaken doen. We hebben het bezoek beperkt tot de hoogtepunten omdat bijna iedereen het al eens gezien had. Sommige tempels werden gerestaureerd voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In offertes wel een ochtend of middag ervoor uittrekken. De lunch in het Yushan Restaurant in het Behai Park was ook weer veel te veel en redelijk tot goed (een 7). In de namiddag hebben we een taxi gepakt en naar het kantoor van Star gereden. Dit ligt buiten het centrum na de 4e ring en de taxichauffeur had dan ook grote moeite om het te vinden. Op het kantoor hadden ze een gezellige party voor ons georganiseerd met allerlei lekkers! Na teruggereden te zijn door een gids van Star die allerlei informatie vertelde over Beijing, reden we terug naar het Qianmen Hotel voor het diner. Dit was weer meer dan voldoende en lekker (een 8). Vertrek met gids Cecilia naar het West-treinstation voor de treinreis om 20.28 uur naar Xian. Iedere gids begeleidt de groep én individuelen tot aan de trein, dit was vroeger wel anders. Tevens wordt er op een bord het vertrek van de trein aangekondigd en wordt dit ook in het Engels omgeroepen, ideaal! De wachtruimte is wel beperkt, dus heb je kans dat er geen zitruimte meer is. De trein Z19 was modern en schoon, zelfs de toilet en wasbakken waren netjes en roken fris. De coupé (softsleeper) heeft 4 bedden en is afsluitbaar. Het enige nadeel is dat je de temperatuur niet zelf kunt regelen, er zit wel een knop voor airco en verwarming in, maar ondanks dat we de verwarming laag hadden gezet, was het net een sauna. Van slapen is dan ook weinig gekomen. De conductrice vertelde dat het warm gestookt werd omdat het weer in Xian kouder zou zijn dan in Beijing en schijnbaar had zij het koud. Tip: neem een eigen handdoekje en wasbenodigheden mee! Er is wel heet water voor thee/koffie  aanwezig.

Donderdag 1 maart: aankomst Xian.

Aankomst was iets later dan gepland. Er was nog enige consternatie omdat Maerle haar treinkaartje kwijt was, die ze later weer gevonden had. stond ons al op te wachten door de poortjes. Ze is wel aardig en weet veel van de geschiedenis af, maar haar Engels was moeilijk te verstaan en ze komt erg onzeker over. Tevens probeert ze teveel informatie doorelkaar heen te vertellen, waardoor het hele verhaal erg onsamenhangend wordt. Na de transfer naar het Belltower Hotel en het inchecken hebben we eerst ontbeten. De kamers konden we al in gebruik nemen, dat zal in het drukke seizoen niet altijd mogelijk zijn. Vervolgens reden we naar het Terracotta Leger Museum van de eerste Keizer van China, Qin Shi Huang Di. Dit ligt op ca. 1 uur rijden buiten de stad. Ook dit blijft indrukwekkend om te zien, vooral kuil nr. 1 waar de meeste figuren uitgegraven zijn en waar ze geordend achter elkaar staan. In kuil nr. 2 staan de hoge officieren en paarden en is een stuk kleiner. In kuil 3 is nog niet veel uitgegraven en het oogt een beetje rommelig, het licht is ook zwak. Er is hier wel een prachtige bronzen strijdwagen uitgegraven die tentoon is gesteld. De lunch hebben we gehouden in het Xian Shiulian Restaurant, veel varkensvleesgerechten, (een 7,5). Op de terugweg hebben we een dorpje bezocht waar er nog enkele mensen in een uitgehouwde grot wonen. Het was erg moeilijk te vinden, maar uiteindelijk leidde een meisje ons naar haar grootouders. Er ontstond nog wat onenigheid over de te betalen prijs van het bezoek. Dit is niet echt interessant als excursie voor individuelen of voor een groep. In de avond bezochten we de Tang Dinnershow. We hadden veel geluk aangezien het de eerste voorstelling van het jaar was. Het eten was echt geweldig lekker, ook het vegetarische, 6 gangen, (een dikke 9!). De show is zeer de moeite waard, kan ook los geboekt worden zonder diner. Prachtige muziekcomposities en fantastisch mooie kostuums. Je kunt je er een goede voorstelling van maken hoe de Keizer genoot van een dergelijke muziekvoorstelling. * Verblijf in het Belltower Hotel***/****: de ligging van dit hotel is een groot pluspunt, het ligt midden in de stad. Ik vindt het een 31/2 – 4 sterren hotel met goede kamers met een zithoekje en een buro. De kamers aan de voorkant zijn wel erg gehorig. Het ontbijt is goed en zeer uitgebreid. Er zijn alleen weinig zitmogelijkheden in de lobby wat natuurlijk niet gemakkelijk is. We hebben geen lange rijen bij het ontbijt of muffe kamers aangetroffen in dit hotel, maar misschien is dit wel tijdens het hoogseizoen van toepassing. 

Vrijdag 2 maart: Xian – Guilin.

Na het ontbijt bezoeken we het Shaanxi Historisch Museum in Xian. Dit museum is zeker een bezoek waard, het geeft in chronologische volgorde de hele geschiedenis weer vanaf de eerste bewoning van deze streek tot aan de laatste Qing Dynastie. Je hebt zeker 1, 5 uur nodig om alles te kunnen zien. De Engelstalige uitleg komt goed van pas. Vervolgens bezochten we de Big Wild Goose Pagode, gebouwd in 652 voor de boeddhistische geschriften die de monnik Zang uit India mee had genomen. De mooie gravuren op de wanden geven de moeilijke reis weer van de monnik uit India. De betekenis aan deze tempel is gegeven doordat de monniken hongerig waren en er op dat moment een grote groep ganzen overvlogen waarvan er 1 naar beneden viel. Hoewel de tempel nog steeds in gebruik is, waren er geen monniken te zien. Je kunt je Chinese sterrenbeeld laten afstempelen op je entreebewijs in het winkeltje aan de rechterkant. De oude stadswallen werden nog bezocht met de oude toegangspoort aan de zuidkant. Op de muur kun je zelfs fietsen huren, wat toch wel een vreemde gewaarwording is. De lunch in het Xian Hotel was westers voor de verandering, dit was erg onduidelijk en werd niet doorgegeven door de gids Susan. (een 8). ’s Middags bezochten we de oude Islamitische wijk met de Grote Moskee, gebouwd in de 8e eeuw. Er was net een dienst aan de gang. Daarna hadden we 1½ uur de tijd om wat souvenirs te kopen maar al snel zat iedereen bij de Mc Donalds door het slechte weer. Met 1 uur heb je het ook wel gezien. De straten achter het toeristische gedeelte zijn wel interessant, hier is een markt en doen de Chinezen hun inkopen bij de thee winkels en restaurantjes. Na het ophalen van de bagage werden we naar de incheckbalie gebracht voor de vlucht naar Guilin om 18.25 uur. We vlogen met een Air China vlucht,  CA 1225 (Boeing 737-300) en daar kregen we een complete warme maaltijd aan boord. Het toestel had meer beenruimte dan de China Southern vlucht. Ze letten wel streng op de 20 kg., maar omdat we gezamenlijk incheckten was dit geen probleem. Na aankomst in Guilin werden we opgevangen door gids Alex, die goed Engels sprak en veel informatie vertelde. We reden we in ca. 40 minuten naar het Park Hotel voor onze overnachting. De rest van de avond was vrij, we hadden het diner al in het vliegtuig gehad. Guilin is in de loop der jaren helemaal opgeknapt en er zijn mooie bruggen aangelegd over de rivieren. Het lijkt wel een klein beetje op Venetië.

  • Verblijf in het Park Hotel****:  de ligging van dit hotel is wat achteraf bij het Guihu meer, wel rustig maar niet in het centrale gedeelte. Je hebt een taxi nodig naar het centrum. Er is een Chinees en westers restaurant, coffeeshop,  Business centrum, Beauty salon, fitness ruimte, sauna, massage, buitenzwembad, geldwisselbalie en een tourdesk.

Zaterdag 3 maart: Guilin – Yangshuo.

Na het ontbijt rijden we in ca. 10 minuten naar de Zhujiang Wharf voor de boottocht om 09.00 uur naar Yangshuo. We nemen alleen de toilettas en spullen voor 1 nacht mee. De boot vaart alleen  ’s ochtends omdat ze ’s middags terugvaren. De tocht duurt ca. 4 uur. Je hebt inderdaad het gevoel dat je op een rondvaartboot zit alleen is het uitzicht anders. We hadden geluk met het weer, waardoor er veel foto’s genomen konden worden.  De lunch is al tussen ½ 12 en ½ 1 uur, omdat er in groepen gegeten wordt en de Japanners een ander menu (veel luxer) voorgeschoteld krijgen. De lunch is gevarieerd en lekker, (een 7,5). Bij aankomst loop je langs de vele toeristische kraampjes naar boven in West Street en dit is toch wel een teleurstelling! Wat is Yangshuo veranderd! Je kunt evt. een electric car huren voor je bagage naar het hotel te krijgen als je niet meer terug komt in Guilin. Het weer is hier al subtropisch en dat merk je doordat er weer op straat geleefd en gegeten wordt, waardoor het toch weer echt Chinees aandoet.

  •  Verblijf in het New Century Hotel****: het hotel is prima, alleen is de ligging iets achteraf naast het busstation en parkeerplaats. Ik vond dit zelf minder geschikt omdat ’s avonds het er niet goed verlicht is en als je alleen loopt geeft dit een unheimlich gevoel. Tevens werden we erop gewezen dat hier zakkenrollers actief zijn. De kamers zijn modern ingericht met alle faciliteiten en mooi houtsnijwerk aan het plafond. Het heeft een Chinees en westers restaurant, Sunshine café, een buitenzwembad, Business Center, Beauty salon en massage.

De rest van de middag hebben Maerle en ik besteed aan het fietsen in de omgeving. De fiets is gehuurd voor 1,5 uur voor 80 Yuan met gids (Nancy).  In Yangshuo zijn voldoende eetgelegenheden, we hebben met z’n allen in het Mei You café gegeten waar je zowel westers als oosters kunt eten (een 8).

Zondag 4 maart:

Yangshuo – Longsheng – Guilin. Vanuit Yangshuo hebben we een excursie gemaakt naar de Ping’an/Longji rijstterassen. Vanuit Yangshuo is het wel 4 uur rijden, de weg is wel goed maar naar mate je hoger komt wel haarspeldbochten. De terrassen liggen op zo’n 1100 m. waardoor het best fris was en mistig. Voor de top dienden we over te stappen in een kleinere bus met een, zoals zij zeiden,: “meer ervaren chauffeur”. Oftewel: een andere manier om voor de minderheden wat bij te verdienen. Wandelschoenen zijn onontbeerlijk op de oneven en soms gladde trappen naar boven. Ook hier heeft de tijd niet stilgestaan en wordt er flink verdiend aan souvenirs en foto’s die je mag maken tegen betaling van de Zhuang en Yao minderheden. Het lange zwarte haar van de Yao vrouwen, gekleed in een fleurige roze blouse met zwarte rok, is dan ook fotogeniek. De terassen zijn inderdaad een plaatje en op de postkaarten kun je kijken hoe de verschillende jaargetijden eruit zien. De lunch werd genoten in het Ping’an Guesthouse, waar we ook nog een kamer hebben gezien. De lunch was weer erg lekker met verse groente en verse paddestoelen die de bevolking daar verbouwd (een 8). Pluspunt was hier het mooie uitzicht en de schone toiletten. Na terugkomst in Guilin (ca. 1,5 uur) hebben we eerst opgefrist in het hotel. Het is aan te raden deze excursie vanuit Guilin te doen en niet vanaf Yangshou, dit scheelt 2,5 uur in de bus zitten.

Maandag 5 maart: Guilin – Beijing.

Na het inchecken op de luchthaven namen we afscheid van de gids Alex en stapten we aan boord van Hainan Airlines vlucht HU 7216 met vertrek om 13.30 uur naar Beijing. De beenruimte in dit toestel, ook een Boeing 737-300 was beperkter dan de Air China vlucht. Ook hier kreeg je een warme maaltijd aan boord. Hier geldt ook weer 20 km. beperking voor de bagage. Na aankomst om ca. 16.00 uur stond Cecilia ons weer op te wachten en begeleidde ons weer naar het Qianmen Hotel. Ik vond het wel jammer dat we niet 2 nachten in een ander hotel zaten zodat we ook een andere buurt beter hadden leren kennen. Na het opfrissen hadden we het afscheidsdiner met Zhongke en Hu Nannan, we zaten in een aparte ruimte en de lekkerste gerechten werden op tafel gezet zoals rice crispy met garnalen en zoetzure vis (heerlijk, wat mij betreft het beste diner, een 9,5).

Dinsdag 6 maart: Beijing – vrije dag.

Deze dag is door de meeste als rustdag en als shopping dag gebruikt,  dit was te verwachten na de vermoeiende reis…..  Ik ben ’s ochtends met Joke, Miranda en Julief naar de Xiushui Silk Market geweest bij Yong An Li (aan de oostkant op de Jianguomen Da Jie). 4 Verdiepingen vol verkopers, not my cup of tea! Na een klein uurtje vluchtten we dan ook het gebouw uit en dronken en aten we iets bij een Subway.                                                                 Miranda en ik zijn daarna in een taxi gestapt richting het uit 1888 gebouwde Zomerpaleis. Ik heb hier goede herinneringen aan omdat het Beijing Language Institute vlakbij gelegen was waar ik heb gewoond. Het was ook prachtig weer en de foto’s zijn dan ook het mooiste van de hele reis geworden. Er stond ook 1 tempel (Hall of Benevonce) aan de ingang in de steigers, maar de rest is al aardig opgeknapt. De Marble boat is ook helemaal gerenoveerd. Ik kan me goed voorstellen dat de keizerlijke familie zich hier vaak vertoefden, zeker tijdens de hele zomers. Het was het favoriete paleis van Dowager Cixi die hier met haar neefje, de laatste Keizer van China, heeft gewoond.      ’s Avonds zijn we (Joke, Miranda, Julief en ik) gaan eten bij een Noodle en Dumpling restaurant, waar ze alleen geen noodles en dumplings hadden, dus weer typisch China! (een 7). We hadden grote moeite iets te vinden aangezien er vele straten dichtgetimmerd waren voor renovatie.

Woensdag 7 maart: vlucht Beijing – Amsterdam.

De ochtend was nog ter vrije besteding. Rond 10.30 uur vertrokken we naar de luchthaven voor de vlucht CZ 345 naar Amsterdam om 13.15 uur vertrek. Daar namen we afscheid van de vriendelijke Cecilia en na enige opluchting van het wegen van de bagage konden we naar de gate lopen. De terugvlucht verliep geheel volgens plan en gelukkig hadden we meer ruimte naast ons op de stoelen. Het eten was iets beter, maar nog niet wat je mag verwachten. Aankomst in Amsterdam om ca. 17.00 uur. Einde van deze boeiende studiereis! Hartelijk bedankt voor deze mooie reis!

Conclusie: China heeft zich in een korte tijd gemoderniseerd na de Culturele Revolutie tot één van de machtigste exportlanden nu. Het is dan ook begrijpelijk dat de oudere mensen de veranderingen nauwelijks kunnen bijbenen. De jongere generatie vindt de artikelen die nu te koop én voor (bijna) iedereen betaalbaar zijn, maar heel gewoon en gaat naar karaoke bars en drinkt cappucino’s. De oudere generatie heeft door het strakke regime en armoede veel geleden en is alleen maar heel blij dat hun kinderen en kleinkinderen het zoveel beter hebben dan zij hadden op hun leeftijd. Ik heb het moderne China positief ervaren maar ik ben ook blij dat ik er zoveel jaren eerder geweest ben zodat ik de verschillen goed kan waarnemen. Zo kan ik me nog herinneren dat ik een transistor radio/casette van Philips kocht en dat de Chinezen allemaal erg onder de indruk waren van dit wonder!


17. Fly-drive Portugal in mei 2003 

Mosteiro da BatalhaObidos PortugalSintra PortugalLissabon

We hebben ervoor gekozen een 10-daagse fly-drive door het noorden en midden van Portugal te maken. Een zeer divers en prachtig gebied met veel authentieke steden, dorpen en ook de natuur is overweldigend.

Dag 1:  Na aankomst op de luchthaven van Porto hebben we de auto opgehaald en zijn we eerst Porto gaan verkennen alvorens naar ons eerste adres in Povoá de Varzim te rijden. Porto Porto staat bekend om haar vele wijnkelders waar port en wijn wordt bewaard. De kathedraal van Porto staat in het oude centrum , omringd door de drukke wijk Barredo, waar huizen tegen de heuvels zijn aangebouwd. Het gezellige centrum heeft vele restaurants en café’s met terrassen. Ook de brug, gebouwd door een leerling van Gustav Eiffel, is een architectonisch bouwwerk. In 2001 was Porto Europese culturele hoofdstad. We sliepen in een Estalagem, een landelijk gelegen country hotel.

Dag 2: We rijden naar Guimaraes,  bekend vanwege de 1e koning van Portugal, Alfonso Hendriques in 1139 riep hij zichzelf hier tot koning uit. Het Sao Miguel kasteel is hier te bezoeken, met massieve kantelen rond de donjon. Viana do Castelo, mooi gelegen aan de monding van de Lima rivier, was vanaf de 15e eeuw een belangrijke handelsplaats. Vanaf hier vertrokken de schepen op ontdekkingsreis en de handel bracht veel welvaart voor Portugal. We sliepen hier in een Estalagem Melo Alvim, een prachtig in manueel stijl gebouwd huis uit de 16e eeuw.

Dag 3: We vervolgen onze route en genieten van het prachtige uitzicht. We komen langs Viseu met 17e eeuwse kathedraal, en lunchen in Coimbra, een grote universiteitsstad en geboorteplaats van maar liefst 6 koningen! Het is een drukke handelsstad met mooie kathedralen en het heeft een benedenstad en een bovenstad. We rijden naar Chaves, waar we overnachten in een Hotel Rural met prachtige eetzaal en kamer. We zijn bijna de enigste gasten.

Dag 4: We stoppen bij Braga voor een bezoek aan de Bom Jesus do Monte. Via kuuroorden Vidago en Pedro komen we aan in Lamego, een bedevaartsoord met prachtige kathedraal, Sé uit 1129. Tevens staat Lamego bekend om haar hammen die overal te drogen hangen in de winkels. In Bucaco bezoeken we het hotel dat voormalig een paleis was, wat een fantastische plaats om hier te verblijven! Wij houden het bij een uitgebreide lunch. In Penacova slapen we in een mooi gelegen hotel met uitzicht over de rivier. Ook hier zijn we bijna de enigste gasten.

Dag 5:  We brengen een bezoek aan het klooster van Larvao, waar we worden rondgeleid door een monnik. Het is ook een opvanghuis voor mensen met een beperking. We slapen in een voormalig nonnenklooster uit de 17e eeuw, het Convento Sra do Carmo. Heel bijzonder, de eetkamer is in de oude kapel waar je op de graven zit..

Dag 6: Via de kuuroorden Leiria en Batalha met het prachtige klooster rijden we naar het middeleeuwse stadje Obidos. Obidos is één groot openluchtmuseum, je waant je hier echt in de middeleeuwen met witte met geel omrande huisjes. We overnachten hier ook in een klooster met sfeervolle kamers en het hotel is echt in middeleeuwse sferen.

Dag 7: Onderweg naar Mafra, bekend vanwege het Koninklijk Paleis, geheel in barok stijl komen we geheel bij toeval een Japanse gids tegen van de IML wandelreizen, wat een verrassing! Het paleis is gebouwd door de extravagante Jao V in 1730. Sintra staat als volgende parel op onze excursielijst, het hooggebouwde paleis ligt naast een moors kasteel uit de 8e eeuw. Het Paleis van Sintra (Paco Real) werd eind 14e eeuw in moorse stijl gebouwd en is bekend vanwege de witte schoorstenen die boven het paleis uittorenen. Het was het favoriete zomerpaleis van de Koninklijke familie tot 1880. Je kunt met een bus naar boven rijden, wij kozen ervoor om terug te lopen maar dit is wel ca. 1/2 uur. We overnachten in Estoril, een kustplaats aan de Costa de Lisboa in het Estalagem Amazonia Lennox voor 2 nachten.

Dag 8: We gebruiken deze dag om even bij te komen van de rondreis en genieten van de leuke stad en ook Cascais is een aanrader!

Dag 9: We rijden naar Lissabon over de 25e April hangbrug en leveren de huurauto weer in. In deze prachtige hoofdstad is veel te zien! Met tram nr. 28 kom je door de oude wijken van Alfama. Gerard bezoekt het militairmuseum en ik ga naar het kasteel van Sao George, helemaal boven de wijk Alfama. Van hier heb je een grandioos uitzicht over de stad. Het kasteel werd een paleis na de overwinning op de moren maar na de aardbeving in 1755 was het lange tijd een ruïne. In deze wijk wonen vele immigranten en het ziet er wel een beetje verpauperd uit. In de wijk Santa Cruz kun je wandelen door de tuinen en smalle straatjes. In de wijk Baixa die veel ruimer is opgezet kun je de sfeer het best ondergaan vanaf een terras. De Bairri Alto is de oude stad en dit ligt hoog. Hier vindt u de winkels en aangename café’s in art decostijl. We overnachten in een stadshotel in deze wijk.

Dag 10: We bezoeken het voormalig klooster van Jéronimos waarbij ook het Paleis van Bélem is gevestigd, waar de Portugese president zetelt. De Torre de Bélem is ook een bezoek waard, oorspronkelijk als fort gebouwd om alle indringers op de Taag in de gaten te houden. Hier staat ook het monument der Ontdekkingen, gebaseerd op alle ontdekkingsreizigers van Portugal. Dan is het tijd om helaas te vertrekken uit dit prachtige land!

Informeer voor mogelijkheden voor een fly-drive op maat te laten maken, geheel volgens uw wensen! 


18. Fly -Drive Madeira  in september 1998

  MadeiraMadeira brugMadeira funchalMadeira huisjesMadeira wandelen

Het eiland Madeira, gelegen in de Atlantische oceaan, heeft een heerlijk mild subtropisch klimaat. Het is vooral een heel groen eiland en vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst is er een prachtige bloemenpracht op dit eiland te bewonderen. Door de vruchtbare vulkanistische grond werd er al vanaf de 15e eeuw suikerriet verbouwd en levada’s aangelegd voor de plantages te irrigeren. Deze levada’s zijn ideale wandelpaden die door het gehele eiland te vinden zijn. Het is dan ook een wandeleiland bij uitstek en er worden ook georganiseerde wandeltochten aangeboden olv een gids. Het is niet groot, het heeft een omtrek van 151 km2, maar het binnenland is bergachtig en niet overal toegankelijk. Je komt ook met regelmaat watervallen tegen en de hoogste toppen zijn de Pico Ruivo de Santana, Pico de Torres en de Pico de Ariero. Er worden druiven verbouwd voor de madera wijn en port. In de 19e eeuw is het eiland kort bewoond geweest door Engelse troepen, vandaar dat er ook Engelse invloeden zijn en er nog een aantal Britten wonen die de mooiste tuinen en parken hebben aangelegd. Ons programma zag er als volgt uit:

Dag 1: Na aankomst vanaf Schiphol op de luchthaven van Funchal nemen we de auto in ontvangst en rijden we naar Machico, de voormalige hoofdstad van Madeira. We checken in in Hotel Dom Pedro Baia voor de 1e overnachting. In de middag maken we een tocht naar Ponta do Sao Lourenco met maanlandschap, het vissersdorpje Canicalen en we bezichtigen de oude hoofdstad.

Dag 2: Via Portela, met prachtig uitzicht over de vallei van Porto de Cruz, rijden we naar Santana, bekend voor zijn typische huisjes (zie foto) met stodak. We maken hier een wandeling langs de Quiemadas. Vervolgens reizen we naar de noordkust van Sao Vicente. Hier slapen we in Praia Mar voor 2 nachten in een authentiek hotel aan de zee.

Dag 3: We brengen een bezoek aan Encumeada en rijden naar Ribeira Brava. We vervolgen de reis via de zuidkust van Ponta do Sol en dwars door het binnenland naar Paul de Serra, een plateau op 1400 m. hoogte. Via de nieuwe weg van Bica de Cana terug naar Encumeada en Sao Vicente.

Dag 4: Porto Moniz met haar zoutwaterbaden zijn een fotostop waard. We brengen een bezoek aan watervallen en nog niet ontdekte dorpjes zoals Calheta en Magdalena do Mar. We vervolgen de reis naar Ribeira Brava. Voor we aankomen bij Funchal maken we nog een mooie levada wandeling en brengen we een bezoek aan Cabo Girao, de hoogste zeekaap van Europa en het vissersdorp bij uitstek Camara de Lobos. Overnachting in de prachtige patriciersvilla Santa Clara met een fantastisch mooie tuin vol met engelentrompettenstruiken. We houden ons voor om bij thuiskomst deze struiken te gaan houden in potten en doen dit 17 jaar na dato nog steeds! Tevens hebben we ook zaadjes van de Afrikaanse paarse en witte lelie meegenomen en ook deze planten zijn een vast onderdeel van onze tuin geworden.

Dag 5: We genieten van de prachtige hoofdstad Funchal en brengen een bezoek aan de markt en de beroemde botanische tuin. We nemen een high tea in het Hortensia Garden Tea House, helemaal opz’n Engels en genieten erg van de huisgemaakte lekkernijen. Funchal heeft prachtige oude straten en leuke winkeltjes. We overnachten weer in Santa Clara in de bruidssuite die per ongeluk aan ons was toebedeeld.

Dag 6: We verlaten Funchal en via het bergdorp Monte, bekend vanwege haar kerk en het rijden in een houten slee, rijden we naar Poiso en Ribeiro Frio, bekend voor haar forellenkwekerij. We wandelen weer over een levada nar Balcoes ca. 1,5 uur. Dan rijden we helemaal naar boven naar de hoogste toppen van het eiland, de Pico do Areiro en maken hier een wandeling over de top, wat vrij koud en winderig is. We zien hier ook een loslopend hondje lopen en begrijpen niet waar die vandaan komt en wat hij hier doet. We overnachten in een authentieke Poudasa op grootte hoogte.

Dag 7: Van de Pico de Areiro rijden we terug naar Machico, waar we nog wat verlengingsdagen in het Dom Pedro Baia hotel bijgeboekt hadden. Onderweg rijden we via Camacha, een mandevlechtersdorp naar Gaula en Santo da Serra met bezoek aan het park. Het binnenbad komt goed van pas want het is een dagje niet zo mooi weer. We komen zeker nog een keer terug naar dit prachtige eiland!

Informeer voor mogelijkheden voor een fly-drive op maat te laten maken, geheel volgens uw wensen! 


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.